keskiviikko 4. maaliskuuta 2009

Sunnuntaina sikaa

Kuten sanottu, viime lauantai meni duunissa. Viestintäepäselvyyksien vuoksi kukaan perheestä ei osannut sanoa mitä sunnutaina syötäisiin. Jäi siis käymättä kaupassa. 
Eipä hätää, Helsingin keskustan SOKOS:n ruoka-osasto on auki sunnuntaisin ympäri vuoden.
Siellä oli tarjouksessa vakuumiin pakattuna isoja biittejä possun ulkofilettä. Ostin liki kahden kilon pötkyn sikaa, hinta oli alle 6 euroa kilolta. Halpaa, jopa!

Possun ulkkarista saa aikaan vaikka mitä. Tällä kertaa tyydyin hyvin perusmenetelmään:

File ruskistetaan joka puolelta kuumalla paistinpannulla. Parhaiten onnistuu valurautapannulla.

Ruskistetun fileen pintaan hierotaan mauste- ja yrttiseos;
  • Mustapippuria
  • Maldon -suolaa
  • Rosmariinia 
  • Timjamia
Reilu määrä em. mausteita ja kuivattuja yrttejä hierotaan morttelissa sekaisin. Mausteseos taputellaan fileen pintaan. Maustettu file tuikataan n. 150 asteiseen uuniin ja kypsennellään niin että fileen sisälämpötila on n. 68-70 asetta. Mittarin käyttö on suotavaa. Omassa uunissani on hieno mittarisysteemi sisäänrakennettuna: anturi tuikataan ruokaan ja pistoke uunin sisällä olevaan liittimeen. Lieden käyttöpanelista määritellään nappuloilla haluttu lämpötila. Uuni piipittää sitten kun on valmista!

Tällä menetelmällä tuli hyvää lihaa; possun maku säilyi ja yrtit säestivät makua mukavasti.

Lihan lisukkeena keitettyjä porkkanoita ja herneitä sekä vihersalaattia. Messevä sunnuntaiateria helposti!

Kahden kilon pötkylästä jäi aika reilusti lihaa talteen. Sitä on ollut mukava viipaloida ruisleivän päälle, maustaa Dijon-sinapilla ja ladata päälle vielä suolakurkkuviipaleita. Kelpo aamiainen ja iltapala.

Ei kommentteja: