perjantai 19. elokuuta 2011

Kanakookoskeitto (Tom Kha Gai - tuunattu versio)


Vuosi sitten ruokailin liki päivittäin eräässä lounaskuppilassa joka sijaitsi espoon pelloilla olevassa "yrityskeskittymässä". Ravintola oli aika poikkeava monista tuntemistani vastaavista. Henkilökunta koostui ainakin viidestä eri kansallisuudesta ja (pää)kokkina hääräili n. puolitoistametrinen, määrittelemättömän ikäinen thaimaalainen nainen. Lounassetelin hinnalla oli tarjolla 5 lämminruokavaihtoehtoa (mm. pizzaa joka päivä), tosi runsas salaattipöytä ja kahvit. Kaksi kertaa viikossa myös jälkiruoka, joka oli aina torstaisen hernekeiton vakiopari: pannukakku hillolla ja kermavaahdolla. Buffet -tarjoilu takasi sen että nälkää ei varmasti jäänyt.

Yksi parhaiten mieleenjääneistä keitoista oli tämä Tom Kha Gai -keitto joka oli huomattavasti runsaampi kuin thai -ravintoloissa tai monissa netin resepteissä. Tätähän piti yrittää kokeilla kotona. Laiskuus kuitenkin esti kotikokkailun ennenkuin löysin hommaa huomattavasti helpottavan aineksen, eli tuon Tom Ka -sitruunaruohotahnan. Sitä saa ainakin Hämeentien Vii Voan -etnisestä ruokakaupasta.

Nyt kun taas Rouvan kanssa karppaillaan, niin teki mieli jotain maukasta vaihtoehtoja salaatille ja lihalle. Siispä taas vierailulle Vii Voaniin! Tom Ka -tahnaa saa isossa 400 gr purkissa ja nyt näköjään myös 50 gr pussissa. Ensimmäistä kokeilukertaa varten ostettu iso purkki on vielä kaapissa mutta silti ostin pikkupussin tulevaisuutta varten. Mukaan tarttui myös mietoon suolaliemeen säilöttyjä hyvin ohuita inkiväärisuikaleita, korianteria ja limemehua.

Tällä ohjeella sain onnistumaan aikalailla sellaisen keiton josta minulle jäi hyvät muistot tuosta lounaskuppilasta. Tämä on siis huomattavasti runsaampi versio kuin monet "aidoiksi" väitetyt reseptit, mutta taitaa toisaalta olla niin että kukin kokki tekee omalla tavallaan aidon version joka kerta. Jos haluaa vertailla, niin "Tom Kha Gai" -haulla Google kertoo paljon aiheesta.
  • 2 prk kookosmaitoa
  • n. 8 dl litraa vettä
  • 1 kanaliemikuutio
  • 3 rkl Tom Ka -tahnaa, kuva ohessa (sitruunaruoho- & yrttitahnaa)
  • n. 600 gr broilerin rintaa
  • n 250 gr kirsikkatomaatteja
  • n. 200 gr herkkusieniä (mielellään tuoreita, ei purkkikamaa)
  • 1 pieni kesäkurpitsa
  • n. 200 gr minimaisseja
  • Iso kourallinen pieniä litteitä sokeriherneen palkoja (tai jos näitä ei löydy, niin sitten vihreitä papuja)
  • 1 mieto punainen chilipalko
  • 2 - 4 kevätsipulia (tai mietoa salaattisipulia varsineen)
  • Pätkä inkivääriä
  • Ruukku korianteria
  • Limemehua (n. 1 lime puristettuna tai vastaava määrä pullosta)

Homma alkaa pilkkomisella; rintafileet leikataan lusikkaruokailuun sopiviksi, ehkä noin reilu parisenttisiksi kuutioiksi.

Herkkusienet koosta riippuen neljänneksiksi, puolikkaiksi tai ihan pienet voi jättää kokonaisiksi. Kirsikkatomaatit puolitetaan. Kesäkurpitsa samaan kokoon kuin kanakin. Herneenpalot/pavut sopiviksi pätkiksi. Chilipalko (poista siemenet) pieniksi renkaiksi, samoin kevätsipulit. Raasta inkivääri tai käytä suolaliemeen säilöttyjä suikaleita purkista. Pätki minimaissit suupaloiksi. Silppua korianterin varret hyvin pieneksi ja lehdet erikseen vähän karkeammaksi.

Laita keittokattilaan yksi purkillinen kookosmaitoa ja kolme ruokalusikallista Tom Ka -tahnaa. Tahnan kanssa kannattaa olla tarkkana, se on yllättävän vahvan makuista - tällä kertaa mittasin tarkkaan 45 millilitraa! (eka kerralla laitoin 4 ruokalusikallista, mutta ne olivat hyvin ronskeja lusikallisia joten sopasta tuli aivan liian voimakasta ja liki syömäkelvotonta)

Kun kookosmaito alkaa kiehua, lisää kanapalat, kanaliemikuutio ja kuuma vesi. Anna kiehua n. 10 - 15 minuuttia.

Lisää joukkoon toinen tölkki kookosmaitoa, minimaissit, kesäkurpitsat, herneenpalot, inkivääri, chili ja herkkusienet. Anna kiehahtaa muutama minuutti ja lisää sitten tomaatit, sipulit ja pieneksi hakatut korianterin varret. Keittele kypsäksi miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia. Lisää silputut korianterin lehdet ja limemehu. Anna hautua vielä pari minuuttia ja sitten tarjolle!

Keiton ulkoasu on hieman epämääräinen kun kookosmaidon valkoisuus vähän harmaantuu vihanneksista ja kanasta. Toisaalta tomaatit, korianterisilppu ja chili antavat mukavasti väriä. Maku puolestaan on mahtava. Liemi on vahvaa ja lämmittävää. Ja jos keittelyajan kanssa on tarkkana, vihanneksien koostumus on mukava.

Ei kommentteja: