keskiviikko 31. elokuuta 2011

Vahvistettu kaaligratiini

Karppailussa tuntuu välillä siltä että kotiruokatyyppisiä reseptejä ei koskaan ole tarpeeksi arjen tarpeisiin. Seuraava kaaligratiini on ollut perheen ohjelmistossa harvakseltaan mutta sopii hyvin karppaukseen. Resepti on kehittynyt ajanmyötä ja nyt se mielestäni on riittävän hyvä.

Ainekset:

  • Isohko kukkakaali
  • Parsakaali (saman verran kuin kukkakaaliakin)
  • 400 - 500 gr nautajauhelihaa
  • Tölkki tomaattimurskaa (n. 400 gr)
  • Emmental -juustoraastetta pussi (n. 150 gr)
  • Maustettua ruokakermaa, Kolme Juusto (Valion kamaa taitaa olla...)
  • Iso sipuli
  • (lihaliemikuutio)
  • Suolaa
  • Mustapippuria
  • esim. Provencen yrtit -mausteseosta tai kuivattuja yrttejä maun mukaan
  • Tabascoa, Sambal Oelekia tms. tulisempaa kamaa maun mukaan
Operaatio:

Pilko kaalit nupuiksi kaalin rakenteen mukaisesti, ei kuitenkaan liian pieneksi. Jos ja kun kaalien kannat jäävät ikään kuin yli, pilko ne pieniksi kuutioiksi. Kaalinnuput kiehumaan suolalla maustettuun veteen. En jaksa muistaa kuinka paljon aikaa niiden kypsyminen vie. Kokeile veitsen kärjellä...

Paista jaukkari, silputtu sipuli ja kaalikuutiot pannulla öljyssä. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tomaattimurska ja tarvittaessa hieman vettä (ja liemikuutio). Anna hautua niin että tuloksena on melko paksu "kastike". Mausta loppuvaiheessa yrteillä ja valitsemallasi chilimausteella. Varovasti sen chilin kanssa! Kaalit ovat pääasia!

Kaada jauheliha-tomaatti seos sopivan kokoiseen uunivuokaan pohjalle, asettele kypsät kaalinnuput seoksen päälle. Sekoita juustoruokakerma ja juustoraaste keskenään ja lusikoi tasaisesti kaalien päälle --> uuniin! Lämpötila vaikkapa 200 astetta ja n. parikymmentä minuuttia, tai ainakin sen aikaa että juusto sulaa ja ehkä jopa hieman ottaa väriä.

Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua. 

Ei kommentteja: