maanantai 17. maaliskuuta 2014

Pizza

Luulen että kaikilla kokeilla - amatööreillä tai ammattilaisilla -  on aivojen RAM -muistissa lokero jonka otsikkona on "Perusjutut - ei tarvetta reseptiin". Minulla ainakin on. Nämäkin ohjeet kannattaa kirjata, muuten oma hiljalleen rapistuva muistikoneisto hämärtää reseptit käyttökelvottomiksi.

Kun ruokavieras kysyy että "Miten tää on tehty", on helpompaa kun asiasta on kirjallista aineistoa. Kukaan ei osaa tehdä ruokaa suullisilla ohjeilla; " no tota, laitat vähä jauhoja ja hiivaa ja vettä ja sit sekoittelet... ai nii ja sit mausteet maun mukaan... kohtalaisella lämmöllä..."

Tässä ensimmäinen jota valmistaessa en reseptiä yleensä mistään kirjallisesta lähteestä lue. Pizzapohja ja pizzan tomaattikastike.

Ainekset:

Pizzapohja

  • n. 3 dl haaleaa vettä
  • paketti hiivaa (muistaakseni n. 50 gr)
  • n. 4,5 dl vehnäjauhoja
  • reilu teelusikallinen hyvää suolaa
  • puoli teelusikallista sokeria
  • n. 4 ruokalusikallista oliiviöljyä


Tomaattikastike

  • n. 400 gr tomaattimurskaa
  • 2 shalottisipulia
  • 2 - 3 valkosipulin kynttä
  • Oliiviöljyä
  • Tomaattipyreetä
  • Basilikaa
  • Oreganoa
  • Mustapippuria
  • Suolaa
  • (sokeria, varovasti, pyöristämään tomaatin hapokkuutta)


Operaatio:

Liuota hiiva veteen. Lisää suola, sokeri ja öljy. Vehnäjauhot perään. Sekoita nopeasti, älä vaivaa taikinaa. Nyt ei haeta leipäsitkoa taikinaan! Laita leivipaperi uunipellille ja kaada tai lusikoi taikina pellille. Anna kohota jonkin aikaa, ehkä vajaa puoli tuntia.

Tomaattikastike kannattaa ehdottomasti tehdä itse. Tölkkikamat ovat aina aika mauttomia ja teollisilla sotkuilla pilattuja. Aloita homma pilkkomalla shalotit ja valkkarinkynnet hyvin pieneksi silpuksi. Kaada öljyä reilulla kädellä pannuun. Hauduttele sipulit ruskistamatta pehmeiksi. Lisää tomaattimurska ja jatka haudutteua noin vartti. Lisää pyree ja hienonnetut yrtit ja pippuri ja suola. Maistele ja säädä mausteilla. Hauduttele edelleen jotta kastike on hyvin paksua.

Maalaa taikinapohja tomaattikastikkeella ja lisää varsinaiset pizzatäytteet.

Oma täytesuosikkini on Frutti Di Mare -muunnos: Katkarapuja, simpukoita, tonnikalaa, anjovista, kaprista. Tätä pääsen tekemään harvoin kun Rouva on allerginen merenelukoille. Yhteisen perhepizzan suosikkiyhdistelmä on: kinkku-pepperoni-herkkusieni-parsa.
Tässä asiassa sana on vapaa. Mutta jos laitat täytteeksi pelkkää ruskistettua jauhelihaa ja sinistä emmentaljuustoa, en ole enää sun kaveri!

Ennen täytteiden lisäämistä vedän tomaattikastikkeen päälle ohuen kerroksen juustoraastetta, sit täytteet ja viimeistely juustolla.

Rakentelun jälkeen pizza uuniin n. 20 - 30 minuutiksi 250 C lämpöön. Kannattaa kyttäillä ahkerasti uunia ettei pinta kärvenny liikaa, uuninperkeleet kun tuppaavat olemaan kovin suurpiirteisiä lämmön suhteen, varsinkin vanhemmiten.

1 kommentti:

Pimu vol. 1 kirjoitti...

Tää pitikin sanoo et laita esille jee! ^^