torstai 1. syyskuuta 2011

"Aamiaispelastus" (munapaistos?)


Jälleen karppailuun liittyen mietittiin Rouvan kanssa vaihtoehtoisia reseptejä. Rouva löysi tämän karppaus.info sivustolta muutama viikko sitten. Itse suhtauduin aluksi varauksella, mutta kokeilla piti!

Tarvitaan iso piirakkavuoka, ehkä 26-28 cm halkaisija ja riittävä syvä. Tai sitten on pienennettävä ainesten määrä. En pienentänyt ja vuoka oli juuri ja juuri riittävä. Silti hieman rasvaa kuohui uunin pohjalle. Alkuperäinen ohjeen antaja kertoi runsaasti vaihtoehtoja paistoksen täytteeksi, mutta tähän listaan vain oman ensiyrityksen ainekset. Jatkossa voi taas säveltää lisää.

Ainekset:

  • 8 kananmunaa
  • 2 dl kermaa
  • n. 150 gr aurajuustoa (valmista murua pussista)
  • n. 150 gr emmentaljuustoa raasteena
  • Sipuli
  • Paprika
  • n. 150 - 200 gr kinkkukuutiota tai -suikaleita
  • (mausteet haluttaessa oman fiiliksen mukaan - juustot, kinkku ja vihannekset kyllä antavat reilusti makua)


Operaatio:


  1. Voitele vuoka voilla (siis VOILLA, ei margariinilla tai muulla sotkulla) runsaasti.
  2. Vatkaa kananmunat ja kerma
  3. Kaada muna-kermaseos voideltuun vuokaan
  4. Pilko paprika ja sipuli pieniksi
  5. Ripottele puolet juustoista muna-kermaseoksen päälle.
  6. Seuraavaksi pilkotut vihannekset ja kinkku.
  7. Viimeiseksi loput juustosta. Tämä järjestys takaa sen että juustot muodostavat ikäänkuin pohjan ja kannen paistokselle ja koko komeus pysyy paremmin kasassa.


Paista uunissa (180 asteessa) noin 20 - 35 minuuttia uunista riippuen. Tarkkaile tilannetta ettei juusto ruskistu liikaa ja että paistos alkaa kiinteytyä tarpeeksi.

Omat epäluuloni kohdistuivat paistoksen koostumukseen jo ennen homman aloittamista. Noin puolentunnin paistamisen jälkeen rakenne vaikutti mielestäni edelleen liian kostealta, mutta juusto alkoi tummua joten päätin että n. 35 min oli riittävä. Jostakin syystä minulle ruuan suutuntuma ja rakenne ovat tärkeitä. Valuvat ja limaiset herkut eivät vakuuta (esim. mäti, raaka muna). Paistoksen uunimunakasta muistuttava tutiseva rakenne ei siis minua houkutellut. Rouva maistoi ja piti. Kun paistos oli täysin jäähtynyt, rakennekin kiinteytyi ja maistettuani totesin tämän olevan oikein mainiota.

Alkuperäisen reseptin nimi "Aamiaspelastus" kyllä pitää paikkansa. Paistos on niin tuhtia tavaraa, että yksi reilu viipala tätä korvaa tukevan aamiaisen ja nälkää ei tarvitse nähdä ennenkuin iltapäivällä. Eli karppaillessa paistoksella voi korvata hyvinkin usean aamun totutut voikkarit.

Niin, ja kiitokset alkuperäisen reseptin kehittäjälle/julkaisijalle!

Ei kommentteja: