keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Merimiespihvi jauhelihasta


Arkiruokaa parhaimmillaan!

Ainekset:


  • n. 1 kg perunaa, ehkä n. 10 kpl, kiinteä lajike
  • n. 500 gr nautajauhelihaa
  • 2 - 3 sipulia
  • 1 kananmunan keltuainen
  • 1 (reilu) ruokalusikallinen Dijon sinappia
  • Voita
  • Valkopippuria
  • Suolaa
  • Rosmariinia
  • Vehnäjauhoa
  • Lihalientä
  • Olutta


Operaatio:


Kuori perunat ja viipaloi ohuiksi siivuiksi. Sama hoito sipulille.
Huuhtele perunaviipaleet kylmällä, juoksevalla vedellä. Aterian kypsymistä nopeuttaa kun esikeität perunaviipaleet miedossa lihaliemessä. Ei ole pakko jos aikaa on riittävästi. Tee niinkuin huvittaa.

Väsää jaukkarista pihvitaikina. Sekoita joukkoon kananmunan keltuainen, sinappi, suola, valkopippuri ja rosmariini. Älä vaivaa liian kauan. Taputtele taikinasta pieniä, ohuita pihvejä. Pyöräytä pihvit lautaselle asetellussa vehnäjauhossa. Vehniksen voi maustaa & höystää vaikkapa pienellä määrällä korppujauhoa, suolaa, mustapippuria tjsp. Paista pihvit nopeasti voissa. Pihvien jälkeen paista sipulit edelleen voissa kullanhohtoisiksi. Huutele paistinpannu välillä vedellä tai lihaliemellä. Huuhdeliemi talteen.

Voitele uunipata voilla, kasaa ainekset kerroksittain pataan. Ensin perunaa, sitten sipulia ja pihvejä. Sitten taas perunaa jne. Toista niinkauan kuin aineksia riittää tai pataan mahtuu. Kaada paistinpannun huuhteluliemi pataan ainesten päälle. Lisää olutta tarpeen tai maun mukaan. Raittiusintoilijatalouksissa on sallittua pärjätä pelkällä lihaliemellä tai käyttää ykkösolutta jos sitä jostain sattuu löytämään.

Muutama nokare voita pinnalle. Kansi päälle ja uuniin. Lämpötila n. 175 astetta. Vajaan tunnin kuluttua kansi pois ja takaisin uuniin n. puoleksi tunniksi. Yhteensä puolentoista tunnin kuluttua pitäisi siis olla valmista. Anna kuitenkin makujen tasaantua vielä ainakin vartti ennenkuin aloitat ahmimisen. Lisänä maustekurkkua ja etikkapunajuurta, ehkä.

Jos kaapissa sattuu olemaan muutama tomaatti, niin ne voi viipaloida joukkoon. Siis siinä vaiheessa kun kasaat aineksia pataan. Säädä muu liemen määrä sopivaksi, sillä tomaateista irtoaa nestettä kuten tunnettua. Peruna ja tomaattihan ovat sukulaispoikia historian hämäriltä ajoilta, sopivat hyvin yhteen tässäkin.

Ei kommentteja: