torstai 6. helmikuuta 2014

Omppupiirakka

Teki mieli omenapiirakka. En ole leipuri, mutta mieleistä ei kaupoista löydy. Itseasiassa mielikuvissani pyöri amerikkalaistyyppinen, taikinakannen alle leivottu Apple Pie, lisukkeenaan vanhanajan vaniljajäätelö. Kysyin Googlelta asiasta, mutta löytämäni edellämainitun tyyppiset viritelmät tuntuivat kokemattomalle leipurille liian haastavilta.

Tämä ohje on (tietysti!) löydetty netistä, ohjeen nimi on "Laittoman hyvä omenapiirakka" ja se löytyi http://sokerihelmi-bakery.blogspot.fi/ -nimisestä blogista. Kunnia sinne minne se kuuluu. Tätä halusin kokeilla. 

Aiemmista leivontakokeiluista mustikkapiirakan parissa muistan, että kotoa löytyvä pyöreä piirakkavuoka on hieman liian pieni perusohjeiden piirakoille. Koska sopivassa suhteessa reseptin pienentäminen tuntui ylitsepääsemättömän hankalalta, itseluottamusta tursuten tuplasin reseptin jotta saan tavaraa koko uunipellillisen. Minua taitavampi leipuri säätää tuosta seuraavasta hillittömästä määrästä itselleen sopivan annoksen.

Taikina:
  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 3,5 dl sokeria
  • 4 tl vaniljasokeria
  • 4 tl leivinjauhetta
  • 4 kananmunaa
  • 4 dl maitoa
  • 2 dl sulaa voita (alkuperäinen ohje sanoo että margariinia, mut tosiäijät käyttää vain voita) 

Päälle:
  • 4 keskikokoista omenaa (Jonagoldit on hyvä, niitä lapsenpäänkokoisia riittää ehkä 3 kpl)
  • Iso tölkki (400 gr, ehkä) säilykepäärynöitä mehussa, persikkakin voisi kelvata mutta olen käyttänyt vain päärynää.

Muruseos:
  • 100 g voita (margariini oli tyrkyllä myös tässä vaiheessa)
  • 2 dl sokeria
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl vaniljasokeria

Kostuttamiseen:
  • säilykepäärynöiden/persikoiden mehua

Operaatio: 

Taikinanteko onnistuu helposti tunariltakin; sekoita ainekset! Hommassa auttaa sähkövatkain, ei tassut tahmaannu. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattulle isolle uunipellille.  Kuori omput ja pilko n. sokeripalan kokoisiksi kuutioiksi, päärynät samaan muotoon. Asettele hedelmät pohjan päälle, paina kämmenillä hieman taikinan sisälle. 

Nypi (uusi termi opittu) muruseoksen aineksen keskenään sekaisin niin että niistä muodostuu kuivahko murusysteemi ja ripottele se tasaisesti piirakan päälle. Paista 175°C asteessa keskitasolla n. 40-45 minuuttia.

Valele säilykepäärynoiden liemi piirakan päälle heti paiston jälkeen ja anna imeytyä piirakkaan. Mehevöittää piirasta entisestään. 

On herkkua. Sekä lämpimänä vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa että kylmänä sitten myöhemmin.

Ei kommentteja: