lauantai 22. elokuuta 2020

Yrttinen tomaatti-jauhelihakeitto

Tässäpä mainio arkinen soppa alkusyksyn aterioille. Olen valmistanut tätä jo useampana vuonna pari-kolme kertaa syksyssä ja aina se vain maistuu! Alkuperäinen resepti löytyy Snellmanin lihatalon nettisivuilta, mutta tietysti olen tehnyt vähän omia painotuksia valmistamisessa.

Ainekset:

  • 400 g paistijauhelihaa
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • Oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • (1 laakerinlehti)
  • 6 isohkoa, kypsää tomaattia
  • 5 -  6 perunaa
  • 1 - 2 porkkanaa
  • 1  punainen paprika
  • n. 1,5 ltr vettä
  • 2 lihaliemikuutiota
  • 1 dl silputtua persiljaa
  • 1 dl suikaloitua basilikaa

Operaatio:

Homma alkaa tutusti vihannesten valmistelulla. Pilko sipulit pieneksi hakkelukseksi, pese ja kuori perunat ja porkkanat ja leikkaa lusikkaruokailuun sopiviksi paloiksi, kuutio paprika. Leikkaa tomaatit kuutioiksi, poista kova kanta. Laita tomaatit siivilään ja rouhi hieman suolaa kuutioiden päälle jotta liiallinen neste poistuu tomaateista. Ei tämä nesteenpoisto välttämätöntä ole, mutta tiivistää hieman tomaattien makua.

Keittokattila tulille ja hieman öljyä kattilaan, lisää sipulit ja hauduttele hetki. Sitten paistijauheliha joukkoon ja ruskista kunnolla. Tässä vaiheessa hyödynnän persiljan varret. Ruukkupersiljassa on aina runsaasti vartta. Riivin persijasta lehdet myöhempää käyttöä varten ja hakkaan varret terävällä veitsellä erittäin pieneksi silpuksi ja lisään varsisilpun maustamaan jauhelihaa. Tässä vaiheessa myös muut mausteet jauhelihan kaveriksi; suola, pippuri, paprikajauhe, timjami. Jauhelihan ruskistuttua lisätään joukkoon tomaattikuutiot ja paprikakuutiot, hetki taas hauduttelua. Sitten joukoon kiehautettu vesi ja liemikuutiot. Anna kiehahtaa ja lisää peruna- ja porkkanakuutiot. Kun perunat ja porkkanat ovat lähes kypsiä, lisää suikaloidut persijan ja basilikan lehdet. Hetki hauduttelua ja valmista on!

Näkkäriä ja juustoa seuralaiseksi.

Ei kommentteja: