maanantai 14. syyskuuta 2009

Coleslaw

Coleslaw - tuo texmex ravintoloiden peruseväs - kuuluu meillä perheen ruokavuoteen aina näin alkusyksystä kun kaali on halpaa ja hyvää. Mikähän olisi hyvä suomalainen nimi tälle ruokalajille. Jostakin syystä Coleslaw tuntuu hankalalta lausua (koulsloo?, koolslou?) ja kuulostaa typerältä. Kaali-porkkanasalaatti on taas nimenä avuton. Noh, ei nimi (paljon) tätäkään ruokaa pahenna...

Vuosien mittaan coleslawia on tullut tehdyksi useilla reseptivarianteilla vaikka salaatti onkin niin yksinkertainen, että isoja varioinnin mahdollisuuksia ei olekaan ilman että on vaarana menettää alkuperäinen selkeä maukkaus.

Viime syksynä noudatin aika tarkkaa hiilaritonta ruokavaliota joten etsin usein hyviä tuohon ruokavalioon soveltuvia reseptejä. Silloin huomasin "karppaus.info" -sivustolta viitauksen kokki Hans Välimäen reseptiin, joka sitten löytyi lopulta www.yrjowigren.fi -sivustolta. Välimäen reseptiä hieman fiksaamalla sain omaan makuuni hyvin sopivan coleslawin aikaiseksi.
Näin se menee:

1 valkokaali (n. 1 kg)

2 - 3 porkkanaa


Makuliemi:
  • 1 dl vettä
  • 0,5 dl etikkaa
  • 0,5 dl sokeria
  • suolaa
  • Kokonaisia maustepippureita, ehkä 3 - 5 kpl
  • 2 laakerinlehteä
  • 1 valkosipulin kynsi
Kastike:
  • 2 dl majoneesia
  • (1 - 2 rkl Creme Fraiche)
  • jauhettua valkopippuria
  • tilkka sitruunamehua
Raasta porkkanat ja kaali karkeiksi raasteiksi. Itse silppuan kaalin ns. mandoliinilla hyvin ohuiksi suikaleiksi. Sekoita raasteet keskenään. Kaalin määrä vaikuttaa paljolta, mutta kaalin kova kanta jää kuitenkin käyttämättä. Lisäksi ohueksi siivutettu kaali menee yllätävän pieneen tilaan.

Laita liemen ainekset kattilaan ja keitä n. 10 min. jotta mausteet luovuttavat arominsa liemeen. Siivilöi liemi raasteiden päälle kulhoon ja painele raasteita niin että liemi juuri ja juuri peittää raasteet. Anna maustua 1 - 2 tuntia.

Valuta jäähtynyt liemi raasteista. Sekoita mausteista ja majoneesista tehty kastike raasteisiin, peittele kulho foliollta tms. ja tuikkaa kulho jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Yön ylikään ei tee pahaa.

Toimii hyvin kaikenlaisen paistetun lihan ja makkaran kanssa. Eilen tätä nautittiin uunissa kypsennettyjen broilerin rintaleikkeiden kanssa. Ja juuri äsken loput kylmän broilerin ja maustekurkun kera - hyvää!

Ei kommentteja: