tiistai 29. syyskuuta 2009

Minestronekeitto

Varhaisteininä koulussa sain epämiellyttäviä kokemuksia Minestronekeitosta. Ruokalaji jäi sitten paitsioon pitkäksi aikaa - täysin turhaan. En edes muista miksi kouluaikaan en pitänyt Minestronesta. Lienee siihen ollut joku selvä syy, sillä nyt 30 vuotta myöhemmin tyttärenikään ei pidä koulun Minestronesta, vaikka kyseessä on eri koulu. Syy lienee periytyvä ennakkoluulo koulun eväitä kohtaan ;-)

Selailin Jamie Oliverin ensimmäistä "Alaston kokki" keittokirjaa, josta löytyi myös Minestroneresepti. Jamie käyttää keittoon paljon tuoreita tomaatteja ja yllättävän paljon kaalia sekä papuja. Nettiä troolaamalla löytyi hillitön määrä reseptejä, joille yhteistä taisi olla vain tomaatti, sipuli (jossain muodossa) ja pasta. Reseptejä selatessani törmäsin muissakin yhteyksissä huomaamaani seikkaan: iso osa resepteistä oli "pika-", "nopea-" tai "helppo-" etuliitteella varustettuja. Eikö, perkele, ihmiset jaksa tai viitsi enää käyttää aikaa ja vaivaa ruuan valmistamiseen kunnolla, jotta voisi saada aikaan runsaita makuja hyvistä raaka-aineista. Kaikkea ei pidä tehdä pakastevihanneksista! Tosin itsekin annoin periksi helppoudelle kun käytin säilyketomaatteja enkä tuoreita...

Koska täysin mieleistä reseptiä ei löytynyt, sävelsin esimerkkien pohjalta seuraavanlaisen ohjeen:

  • 4 kiinteää perunaa
  • 300 gr pala lanttua
  • 200 gr pala palsternakkaa
  • 3 porkkanaa
  • 6 lehtisellerin vartta
  • 1 pienehkö kesäkurpitsa ( 200 gr)
  • 3 sipulia
  • 5 valkosipulin kynttä
  • 2 dl borlottipapuja (liotettu yön yli)
  • 2 tölkkiä tomaatteja
  • 300 gr valkokaalia
  • 350 gr palvikinkkua
  • 1,5 ltr lihalientä (kuutioista tai fondista)
  • spagettia pätkittynä
  • ruukku tuoretta persiljaa
  • ruukku tuoretta basilikaa
  • rosmariinia (miel. tuoretta jos sattuu löytymään)
  • Suolaa
  • pippuria
  • oliiviöljyä
Laita kuivat borlottipavut likoamaan kylmään veteen yöksi. Huudo pavut ruuanlaittoa aloittaessasi.Pilko kasvikset piehenköiksi kuutioiksi, ehkä n. 2 senttisiksi paloiksi. Laita iso (väh. 5 ltr) kattila lämpiämään ja kaada reilusti öliiviöljyä kattilaan. Freesaa kovia kasviksia (peruna, lanttu, porkkana, palsternakka) öljyssä n. 5 minuuttia. Älä polta! Mausta varovasti mustapippurilla ja rosmariinilla. Lisää kuuma lihaliemi, tomaatit ja liotetut pavut. Jätä poreilemaan miedolla lämmöllä.

Freesaa toisessa pannussa pehmeät kasvikset (sipulit, kesäkurpitsa, lehtiselleri) läpikuultaviksi. Lisää keittoon. Anna keiton kiehua n. 20 minuuttia. Leikkaa palvikinkku suikalaiksi ja lisää keittoon. Samalla mukaan myös silputtu kaali. Keittele jälleen hetki, ehkä 10 min. Lopuksi lisää pätkitty spagetti ja silputut yrtit (basilika ja persilja). Lisää tarvittaessa suolaa. Keitä kunnes pasta on kypsää. Kokonaiskeittoajaksi tulee reilu tunti.

Hyvää tuli vaikka itse sanonkin! Tällä reseptillä ja näillä määrillä hyvin sakeaa keittoa syntyi täysi viiden litran kattilallinen. Se ei toki haittaa, sillä uudelleen lämmittämällä seuraavana päivänä keiton maku vain syvenee ja paranee kaikin tavoin.

Raastettu parmesaani sopii hyvin keittoannoksen päälle siroteltuna!

Ei kommentteja: