tiistai 24. marraskuuta 2009

Joulujallu


Olen lukenut vain muutaman Vares -dekkarin. En ole kotimaisen rikoskirjallisuuden suuri ystävä. Reijo Mäki osaa kuitenkin luoda mukavan seoksen huumorista, jännityksestä ja suomalaisesta miljööstä. Tarinatkit ovat mukavia. Viinanjuonnin kuvaukset ovat jopa runollisia.


Muutama vuosi sitten käteen tarttui jonkun marketin poistomyyntikorista tämä opus: "Jussi Vareksen drinkkiopas". Veikeä opus; Serge Clercin vanhahtavantyylinen kuvitus sopii kirjaan täydellisesti.


Kirjan drinkkiohjeet ovat vähintäänkin epäortodoksisia ja osa varmaan ihan huumorimielessä keksittyjä.


Minua kirjassa eninten kiinnostaa ohje: "Joulujallu". Olen aikonut valmistaa sitä monena vuonna, mutta aina homma on unohtunut. Paitsi nyt.


Kipaisin tänään ALKO:on ja ostin ison yhden tähden Jallun. Kirjan ohjeessa Jallupullon on puolilitrainen, itse suosin kyllä kolmevarttista... Mausteita on kotona tarpeen mukaan.
Vaniljatankoa ei sitten ollutkaan kotona. Etsiminen lähikaupoista oli melkoinen homma. Löytyi kuitenkin lopulta leivontaosastolta, ei maustehyllystä kuten olisin voinut kuvitella.


Tässä resepti:

- Pullo yhden tähden Jallua
- Neljä kanelitankoa
- Yksi vaniljatanko
- 7 Neilikkaa
- Hunajaa, ehkä 2-3 senttilitraa
- 2-3 tl Demera (tai jotain muuta tummaa) sokeria



Juo pullosta reilu kulaus jotta mausteet sopivat joukkoon. Pudottele mausteet pulloon. Ravistus. Kaappiin.


Odotellaan jouluun saakka...

1 kommentti:

Mikko Levälä kirjoitti...

Jäi kommentoimatta heti tuoreeltaan kokemukset... Tätä on tehtävä jatkossa aina joulun alla! Tosi monikäyttöinen liemi. Helppo glögi syntyy Marlin jouluglögi tiivisteestä (lasipullossa) kuumasta vedestä ja joulujallusta.
Myös reilu loraus joulujallua vahvaan kahvikupilliseen on maukas ja lämmittävä juoma