torstai 5. marraskuuta 2009

Vaalea jauhelihakastike

Perinteiset kotiruuat tuppaa unohtumaan liian usein. Viikonloppuna molemmat tyttäret olivat paikalla. Päätin tehdä lasten suosikkiruokaa, vaikka molemmat ovat jo vähintäänkin aikuisuuden kynnyksellä...

Mulla on kaksi pääasiallista jauhelihakastikereseptiä aktiivikäytössä. Toinen nautitaan pastan (spagetin tai tagliatellen) kanssa; siis perinteinen bolognese naudanpaistijaukkarista, tomaatista, sipulista, selleristä, porkkanasta, yrteistä.

Toinen on tämä vaalea jauhelihakastike, jonka kanssa tarjotaan kotoisia lisukkeita, perunamuusia, keitettyjä porkkanoita ja etikkasäilykkeitä.
  • 500 gr nautajauhelihaa
  • 2 sipulia
  • 2 valkosipulin kynttä
  • öljyä t. voita
  • n. 2 - 3 rkl vehnäjauhoja
  • lihalientä kuutiosta (tarpeen mukaan, ehkä reilu puoli litraa)
  • n. 150 gr Olympia sulatejuustoa (naturel)
  • 1 - 2 dl maitoa t. kermaa
  • timjamia
  • valkopippuria
  • suolaa

Freesaa pieneksi siputut sipulit kuivassa pannussa läpikuultaviksi. Lisää hieman voita tai öljyä pannulle ja laita jauheliha ja valkosipuli paistumaan. Paista liha irtonaisiksi muruiksi. Mausta valkopippurilla ja suolalla. Lisää jauhot ja kypsennä hetkinen.

Liruttele kuuma lihaliemi joukkoon kokoajan sekoitellen. Älä laita liikaa lientä tässä vaiheessa. Anna hautua niin kauan että jauhot kypsyvät kunnolla, ehkä 20 min. Tarkista maku, lisää suolaa ja valkopippuria tarvittaessa. Murskaa kuivattu timjami pienemmäksi ja lisää kastikkeeseen. Tässä vaiheessa kastikepohjan pitäisi olla aika sakeaa, ohenna tarvittaessa tilkalla lihalientä. Lisää sulatejuusto. Kun juusto on liuennut kastikkeeseen, lisää vielä hieman maitoa tai kermaa maun pyöristämiseksi ja vaalentamiseksi.

Yksinkertaista ja maukasta!

Ei kommentteja: