perjantai 18. huhtikuuta 2014

Muodikasta ruokaa - Nyhtöpossu


Pulled pork eli nyhtöpossu (tai "nöyhtäpossu", kuten Rouvani tämän epähuomiossa nimesi) on ollut otsikoissa jonkinaikaa. Muotiruokaa siis. Muodikasta on näköjään lähes kaikki halvat ruhonosat. Trendikästä tai ei; silti en kovin pitkälle aio tässä villityksessä mennä. Minun keittiööni eivät pääse kaviot, posket, mahalaukut tai suolet.

Muodikkuus tosin taitaa olla jo ohi, sillä kuulemani mukaan nyhtöpossua on jo laitettu pizzan täytteeksi. Jos ruoka-aine pääsee karvakäsipizzerian kurdikiekon täytteeksi, kyse on hyvin vakiintuneesta ilmiöstä.

Ensimmäistä kertaa tähän tapaan valmistettua lihaa sain yli kymmenen vuotta sitten ravintola Lasipalatsissa. Naudanrintaa ylikypsänä ja lihasäikeet eroteltuina, kasattuna uudelleen pihvin kaltaiseksi herkuksi. Oli hyvää.

Pitkän jahkailun jälkeen päätin itsekin kokeilla. Olenhan aina valmistanut joulukinkun ja pääsiäislampaan miedossa lämmössä pitkällä kypsennysajalla. Nyhtöpossun kanssa alhainen lämpö ja pitkä aika viedään äärimmäisyyksiin. Valmistus on sinänsä yksinkertaista; liha uuniin mietoon lämpötilaan niin pitkäksi aikaa että se hajoaa käsiin. Halusin tehdä vähän enemmän kuin pelkästään lihakimpaleen ylikypsennyksen. Maustamisella, marinoinnilla ja lisukkeilla saadaan tähänkin eloa. Valion nettisivuilta löytyi mukava reseptirunko. Tätä reseptiä varioimalla syntyi oma viritelmäni:

Nyhtöpossuciabatta, marinoitua punasipulia ja piparjuurikastiketta



  • reilu 1,5 kiloa kassleria
  • tuore ciabatta -leipä


Marinadi


  • 1 pss korianterin siemeniä
  • kokonaisia viher-, valko- ja rosepippureita
  • Oliiviöljyä
  • Sitruunamehua


Haudutusliemi


  • 2 dl savuaromista grillikastiketta (esimerkiksi HP Spicy Hot Woodsmoke Flavour)
  • 3 dl Dr Pepper -juomaa
  • Muutama valkosipulin kynsi
  • pari shalottisipulia
  • laakerinlehti
  • chilijauhetta
  • jeeraa
  • paprikajauhetta


Ensiksi marinadi: Murskaa pippurit ja korianterit karkeaksi rouheeksi, blenderissa onnistuu helposti. Lisää rouheeseen öljy ja sitruunamehu. Tavoitteena paksuhko koostumus. Hiero öljy-mausteseos kasslerin pintaan ja kääri liha muoviin tai folioon - jääkaappiin vähintään yön yli.

Kun liha on marinoitunut riittävästi, ota se huoneenlämpöön muutamaksi tunniksi. Tee odotellessasi haudutusliemi. Leikkaa sipulit reiluiksi paloiksi - nyt ei tavoitella tyyliä vaan käytännöllisyyttä - muutama viilto riittää jotta sipulit antavat makunsa liemeen.
Pieneen kattilaan grillikastike ja Dr Pepper. Sipulit ja laakerinlehti heti mukaan. Keittele jonkinaikaa jotta liemi alkaa saostua. Lisää loput mausteet ja anna makujen tiivistyä.

Laita liha uunipataan ja kaada haudutusliemi päälle. Uuniin. Lämpöä n. 100-120 astetta. Valmista tulee n. 6 - 7 tunnissa.

Possu hikoilee uunissa sangen pitkään. Tee odotellessasi lisukkeet.

Marinoidut punasipulit


  • 2 punasipulia
  • 1/2 dl punaviinietikkaa
  • 2 rkl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 dl öljyä
  • Mustapippuria


Kiehauta kattilassa etikka,suola ja sokeri. Lisää liemeen ohuiksi puolirenkaiksi leikattu sipuli. Anna kiehahtaa uudelleen. Lisää öljy ja pippuri. Anna jäähtyä. Siirrä jäähtynyt sipuliseos lasitölkkiin ja jäähdytä jääkaapissa.
Tätä kannattaa tehdä reilu annos, sopii mainiosti salaatteihin. Säilyy raikkaana muutaman päivän jääkaapissa.

Piparjuurikastike


  • 3 dl paksua turkkilaista jugurttia - "partaäijää" siis!
  • 3 rkl piparjuuritahnaa (saksalais-venäläinen Steinhauer -tahna on mahtavaa. Käytä sitä!)
  • sokeria
  • suolaa
  • valkopippuria


Sekoita ainekset keskenään. Jääkaappiin jäähtymään.


Kun possu on kypsää, nosta liha liemestä. Varovasti, 6-7 tunnin jälkeen liha on todella pehmeää. Revi lihaa suikaleiksi haarukoilla leipien rakentelun tarpeiksi. Kostuta lihasuikaleita tilkalla haudutuslientä.

Leikkaa ciabatta -leipä pitkittäin kahtia. Leikkaa puolikkaista ruokailijoiden nälkään sopivat palat. Paista leipien leikkuupintaa hetki parilalla tai grillissä. Sivele leipien paistopinnalle piparjuurikastiketta. Kasaa leiville lihaa ja punasipulia, viimeistele lusikallisella piparjuurikastiketta. Tarjoile. Maukasta.

Ei kommentteja: