lauantai 21. kesäkuuta 2014

Kesäkaalipata

Kesäkaalipata on kuin kaalilaatikkoa mutta maukkaampaa, raikkaampaa ja kevyempää. Alkukesästä uusien perunoiden odotus vie joskus huomion muilta uusilta kevään vihanneksilta. Rouvani ansiosta olen oppinut odottamaan kesän ensimmäistä kaalisatoa innolla. Ihan vain tämän yksinkertaisen reseptin ansiosta.

Ainekset:

  • n. 1,5 kg tuoretta kesäkaalia (2 kerää, ehkä)
  • 400 gr nautajauhelihaa
  • 1 iso sipuli
  • pari uutta porkkanaa
  • pieni kourallinen riisiä
  • suolaa
  • jauhettua valkopippuria
  • kuivattua meiramia
  • vettä
  • (kasvisliemikuutio)
  • voita lihan paistamiseen ja uunipadan voiteluun

Operaatio:


Lohko kaalinkerät 4 osaan ja suikaloi lohkot hyvin ohuiksi suikaleiksi. Laita suikaleet suureen kattilaan, lisää n. puoli litraa vettä (ja liemikuutio). Kiehauta hetki. Kaalisuikaleet menettävät nestettään ja tilavuus hupenee ainakin puoleen alkuperäisestä. Älä keitä ihan veltoksi mössöksi!

Ruskista jauheliha voissa, mausta suolalla, valkopippurilla ja kuivatulla meiramilla.

Leikkaa porkkanat ohuiksi lanteiksi.

Voitele uunipata kevyesti voilla, kasaa kaalisilppu, porkkanat ja kypsä jauheliha kerroksittain pataan. Kaalia ensimmäiseksi ja viimeiseksi. Ripottele kerroksien väliin hieman raakaa riisiä. Riisi tukevoittaa ruokaa hieman ja imee itseensä liiallisen nesteen. Lisää hieman kaalin keitinlientä pataan, aika varovaisesti sillä kaalista irtoaa nestettä vielä uunissakin. Tavoitteena ei ole sakea keitto, vaan mehevä pataruoka.

Anna hautua n. 200 asteisessa uunissa ilman kantta n. 45 minuuttia. Uunituksen jälkeen laita kansi päälle ja anna makujen tasaantua vielä vartti ennen ruokailua.

Talvista kaalilaatikkoa kammoavien lajitovereiden kannattaisi unohtaa ennakkoluulot ja maistaa tätä herkkua.
On myös hyvin edullinen ruoka, etenkin sitten kun kaalin ensisadon riistohinnoittelu on ohitettu.

Ei kommentteja: