sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Peruna-artisokkasalaatti

Peruna-artisokkasalaattia ja tuplamaustettua possun sisäfileetä
Tämänkin idea on saatu Sikke Sumarin "Rakastan ruokaa" -kirjasta.
Silloin kun tekee mieli hieman erilaista perunasalaattia, keitän reilusti perunoita yhdelle aterialle ja säästän loput tätä varten. Parasta tulee uusista perunoista, mielellään kiinteähköstä siikli -lajikkeesta. Juhannusaattona ostin kolme litraa uusia perunoita joista iso-osa nautittiin perinteisten lisukkeiden kera. Silti pottuja jäi reilusti salaatin laadintaan.

Ainekset:

  • Kypsiä, kylmiä uusia perunoita tarpeen mukaan
  • Öljyyn säilöttyjä artisokanpäitä
  • Iso punasipuli, tai pari pienempää
  • Pari reilua ruokalusikallista kapriksia
  • Persiljaa

Kastike:

  • Oliiviöljyä tai artisokkien säilykeöljyä purkista
  • Valkoviinietikkaa
  • 1 valkosipulin kynsi
  • Reilu teelusikallinen Dijon -sinappia
  • Suolaa
  • Mustapippuria

Kirjasin ainekset tarkoituksella ilman tarkkoja määriä. Säädä tilanteen mukaan. Karkeasti voisi sanoa että 2/3-osaa perunaa ja 1/3-osa artisokkaa on aika hyvä suhde. Muut sitten edellisten lisäksi. 

Operaatio:

Kastikkeen teossa noudatetaan normaalin vinaigretten sääntöjä, eli 4 osaa öljyä, 1 osa viinietikkaa. Valkosipuli erittäin pienenä hakkeluksena kastikkeeseen. Normaali sileä Dijon -sinappi on OK, mutta itse suosin tässä sitä karkeaa versiota jossa on kokonaisia sinapinsiemeniä. Sekoita kastike hyvin ja anna makujen tasaantua sillä aikaa kun silppuat muut salaatin ainekset.

Lohko perunat peukalonpään kokoisiksi paloiksia, artisokan päät suurinpiirtein samaan kokoon. Tällä kertaa minulla oli reilusti perunoita joten käytin 2 tölkkiä artisokkaa. Tosin ennakkovalmisteluissa ostin vahingossa purkin veteen säilöttyä artisokkaa joten piti hankkia vielä erikseen öljyyn säilöttyä kamaa. Eipä tullut liian öljyistä salaattia.

Perunat ja artisokka ovat maultaan hienoja ja mietoja joten sipulin kanssa on syytä olla varovainen ettei sipulin kirpeys pääse hallitsevaksi. Sipulin aromin taittamiseen on yksinkertainen keino: leikkaa sipuli salaattiin soveltuviksi paloiksi, laita ne pieneen kulhoon ja rouhi suolaa päälle. Lisää kylmää vettä niin että sipulit peittyvät, seikota hieman ja anna liota 5- 10 minuuttia. Maku ja rakenne säilyvät hyvinä, mutta hyökkäävä kirpeys on poissa. Valuta sipulit ja lisää ne perunoiden ja artisokkien joukkoon. Kaprikset mukaan kokonaisina ja suurin osa persiljasta silputtuna.

Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Kaada kastike päälle ja sekoita hyvin. Muutamaksi tunniksi jääkaappiin maustumaan. Tarjoiluvaiheessa lisää vielä loput persiljasta pinnalle.

Grillattua makkaraa tai lihaa ja hyvää leipää kaveriksi. Hieno kesäateria!

Ei kommentteja: