keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Makkaraa, hapankaalia, sinappismetanaa


Tässä ei varsinaisesti ole kyseessä resepti - korkeintaan konsepti joka on jalostunut hiukan vuosien saatossa.

Kauan sitten eräässä cocktail -tilaisuudessa oli tarjolla hieman ronskimmat eväät kuin keskimäärin edustustilaisuuksissa. Muita eväitä en enää muista tarkoin, vain sen että kyse ei ollut salaattibileistä. Tämä yksinkertainen yhdistelmä jäi kyllä mieleen.

Itse teen joskus näin kun mieli tekee makkaraa.

Näin se tapahtuu:

Hankitaan hyvää - mielellään täysliha - makkaraa. Popsi Kevytnakit tai muut vastaavat eivät ole makkaraa. Muutenkaan en tässä yhteydessä suosittele lenkkiä, grillimakkaraa tai yleensäkään mitään jauhoilla jatkettua kamaa. Parhaiten toimivat lihaisat thyringer, bratwurst, krakova -tyyppiset makkarat.

Tällä kertaa ostin parin eri pientuottajan pötköjä: olutmakkaraa ja bratwurstia. Kun vähän penkoo hyvinvarustellun marketin makkarahyllyjä, voi tehdä löytöjä. Ainakin Kampin keskuksen K-Marketista on joskus hyvät vaĺikoimat.

Hapankaaleista mielestäni parasta on Rasilaisen perinteisellä maitohappokäymisellä valmistettu hapankaali.

Operaatio:

Grillaa makkarat uunissa grillivastuksen alla tai parilapannulla mieluisaan kypsyyteen.

Lämmitä hapankaali - mikroaaltouuni kelpaa ihan hyvin.

Sekoita purkki smetanaa (120 gr) ja reilu ruokalusikallinen Dijon -sinappia, mausta varovasti mustapippurilla. Lämmitä niin että seos muuttuu mukavasti lusikoitavaksi kastikkeeksi.

Kasaa annos lautaselle. Alle reilusti hapankaalia, makkarat päälle ja lusikoi kastiketta pinnalle. Jos käsillä sattuu olemaan jotakin tuoreyrttiä, koristele annos yrttisilpulla.



sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Perheateria pitkästä aikaa

Pitkästä aikaa tuli mahdollisuus saada molemmat tyttäret yhtäaikaa viikonloppuaterialle luokseni. Erinäisten sattumien -  lähinnä työesteiden -  vuoksi kummankaan kihlatut eivät päässeet paikalle. Siispä koossa ihan "ydinperhe".

Menun laadinta aiheuttaa nykyisin hieman pohdintaa.
 Rouvani ei voi syödä mereneläviä, ei kalaa missään muodossa eikä äyriäisiä. Allergia.
Nuorempi tytär on vieroittanut itsensä kaikenlaisen lihan syönnistä. Ei ideologista syytä.
Vanhempi tytär ja minä olemme sekaravinnon kuluttajia.

Siispä kasviksia. Hain inspiraatiota helpoista, lähi-itä -teemaisista resepteistä. Ohjeet seuraavissa postauksissa.

Eipä jäänyt nälkä kun lautaselle kasattiin tabouleh -salaattia, hummus -tahnaa ja paahtokasviksia.

Lisukkeena tuoretta foccaciaa ja jälkkäriksi valkosuklaa-juustokakkua. Leipä ja kakku eivät kuulu minun kokkauskykyjeni piiriin. Niistä vastasi Iina. Viitteitä niiden syntyhistoriasta (vaikka ei ehkä juuri näitä tämän aterian reseptejä) saattaa löytyä täältä: Finglish Bakes

Hummus, eli kikhernetahna

Ainekset (iso setti)


  • 2 tölkkiä kikherneitä (Bonduelle n. 310 gr purkki * 2)
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 4 reilua ruokalusikallista Tahinia eli seesamitahnaa
  • Oliiviöljyä
  • 0,5 tl Paprikajauhetta
  • 1 tl Jeeraa
  • 0,5 tl Cayennepippuria
  • Suolaa
  • Sitruunamehua (puolikkaan sitruunan mehu)

Operaatio

Avaa hernepurkit ja huuhtele herneet kylmällä vedellä huolellisesti siivilässä. Valuta hyvin.

Soseuta herneet tavalla tai toisella oliiviöljyn kanssa. Kikherneet ovat aika tiivistä tavaraa.

Blenderissä herneet lentelivät blenderin lasikannun seinille tiiviiksi kerrokseksi eivätkä ihan vähällä suostuneet soseutumaan. Oliiviöljyn määrän lisääminen ei ole ratkaisu. Seuraavaksi kaavin puolivalmiin soseen kulhoon ja ryhdyin soseuttamaan herneitä sauvasekoittimella.

Nyt sujui hieman paremmin. Tässä vaiheessa soseeseen lisätään hyvin pieneksi hakattu valkosipuli, tahini ja jeera. Juuri kun alkoi tulla valmista, sauvasekoittimen moottori alkoi savuta. Tästä huolimatta jatkoin niin kauan, että ehdin lisätä muut mausteet ja sitruunamehun. Valmista tuli juuri ennen kuin sauvasekoitin kuoli lopullisesti.

Kun hummus on maustettu ja koostumukseltaan miellyttävää, siirrä se jääkaappiin vetäytymään niin että maut tasaantuvat.

Tarjoiluvaiheessa koristele tahnan pinta muutamalla oliviiöljynorolla, paprikajauheella ja vaikkapa parilla kapriksen marjalla.

Erittäin herkkua leivän kera.

Paahdetut kasvikset

Ainekset


  • 1 Munakoiso
  • 1 Kesäkurpitsa
  • 2 Punaista paprikaa
  • 2 Isoa punasipulia

Marinadi


  • 4 Valkosipulin kynttä
  • 2 tl kuivattua timjamia
  • 2 tl kuivattu rosmariinia

Suolaa, mustapippuria, Balsamico -viinietikkaa, Soijaa

Operaatio

Tee marinadi edellisenä iltana. Silppua valkosipulin kynnet karkeasti, rouhi kuivattuja yrttejä morttelissa hieman, jotta maut irtoavat paremmin. Laita sipulit ja yrtit lasipurkkiin ja kaada oliiviöljyä vajaa pari desiä mukaan. Ravistele purkkia muutamia kertoja illan mittaan.

Leikkaa kasvikset melko reilun kokoisiksi kuutioiksi, ehkä vähän tikkuaskia pienemmiksi. Makuasia. Laita kasviskuutiot riittävän isoon kulhoon ja valele valkosipuli-yrttiöljyllä. Sekoita hyvin jotta kasvikset maustuvat tasaisesti. Älä päästä mukaan valkosipulisilppua, se saattaa palaa uunissa. Luota siihen että valkosipulin aromi on siirtynyt öljyyn. Anna marinoitua parisen tuntia. ÄLÄ lisää suolaa ja pippuria tässä vaiheessa. Suola imee kasviksista nesteet ja uunissa ne sitten menettävät muotoaan ja mehevyyttään.

Siirrä kasvikset leivinpaperilla verhotulle uunipannulle ja tuikkaa uuniin, lämpötila n. 200 astetta. Anna paistua n. 20 minuuttia. Kääntele kasviksia hieman, roiski muutamia tippoja Balsamicoa pinnalle (tai soijaa tai molempia). Tarkista kypsyys ja paista vielä 10 - 20 minuuttia. Kun kama on kypsää, siirrä tarjoiluastiaan, suolaa ja pippuroi tarvittaesssa.

Tätä kannattaa tehdä iso setti kerralla. On hyvää ihan sellaisenaan kasvisateriana tai vaikkapa paistetun broilerinfileen seurana. Maistuu myös kylmänä voileipäaterian lisukkeena. Säilyy kannellisessa rasiassa muutaman päivän jääkaapissa (siis jos jää eka aterialla osa syömättä)

Tabouleh eli libanonilainen persiljasalaatti

Ainekset


  • 4 dl bulguria
  • 150 g persiljaa
  • 50 g tuoretta minttua
  • 2 kpl punasipulia 
  • 1 kpl kurkkua 
  • 4 kpl isoa tomaattia 
  • 1,5 dl sitruunamehua (kahden ison sitruunan mehu)
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria

Operaatio

Keitä bulgur kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Mausta keitinvesi varovasti suolalla. Huuhtele kypsä bulgur kylmällä vedellä ja jätä siivilään valumaan.

Hienonna persilja ja minttu terävällä veitsellä. Isoissa persiljapunteissa on yleensä melko paksuvartisia oksia. Älä edes yritä silputa varsia mukaan, vaikka niitä kuinka pieneksi hakkaisi niin silti mukaan jää epämiellyttävän kovia pätkiä mukaan.

Kuori kurkku ohuelti, halkaise se ja kaavi siemenet pois pikkulusikalla. Kuutioi kurkku n. sokeripalan kokoisiksi paloiksi. Halkaise tomaatit, puristele puolikkaita niin että siemenet ja liika neste poistuvat. Kuutioi tomaatinliha samaan kokoon kuin kurkutkin.

Silppua sipulit hieman pienemmiksi kuin kurkku ja tomaatit.

Sekoita kaikki ainekset keskenään isossa kulhossa. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Valele joukkoon juuri puristamasi mehu sitruunoista ja lisää muutama reilu kulaus oliiviöljyä. Persiljaa pitää olla niin paljon että salaatti on vihreän yrtin ja vaaleankeltaisen bulgurin värien hallitsema.

Anna salatin tekeytyä jääkaapissa ainakin tunnin verran ennen tarjoilua, mieluummin vaikka pari-kolmekin tuntia.