sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Tomaattikastikkeessa kypsennetyt lihapullat, spagettia

Sain käsiini "Valkokankaan herkkuja" -nimisen keittokirjan (Otava, 2006), jonka tekijät Jari Keränen ja Timo Malmi esittelevät elokuvia, joissa on ruokaan tai ruokailuun liittyviä teemoja tai kohtauksia. Näistä he ovat ottaneet reseptejä, joita kirjassa on yksi kustakin elokuvasta. Ihan viihdyttävä ruokakirja tämäkin, mutta eipä tuo suuresti uutta ruuanvalmistuksen kannalta.

Ensimmäisestä "Kummisetä" elokuvasta on mukana resepti "Clemenzan pasta". Useimmat elokuvan nähneet muistanevat kohtauksen, jossa gangsterit valmistautuvat sotimaan toisiaan vastaan. Kohtauksessa Clemenza (Richard Castellano) opastaa Michael Corleonelle (Al Pacino) yksinkertaisen pastareseptin siltä varalta, että Michael saattaisi joutua valmistamaan joskus ruokaa parillekymmenelle miehelle. Jos kohtaus ei muistu mieleen, se löytyy You Tubesta vaikkapa hakusanoilla "Clemenza + cooking".


Idea tämän valmistamiseen tuli siis tuosta kirjasta. Resepti ei vastaa kovin tarkasti elokuvassa mainittua. Kirjan kirjoittajat valittelevat, että tässä reseptissä he ovat joutuneet vaihtamaan Clemenzan käyttämät italialaiset makkarat lihapulliksi, koska oikeanlaisia makkaroita ei kuulema ole laajalti saatavissa suomessa. Tekosyy, mielestäni!

Itse säädin reseptiä oman makuni ja omien valmistustapojeni mukaiseksi. Joten edelleen hieman kauemmaksi elokuvan ohjeesta mennään, mutta tarina ja idea ovat ihan mainioita. Puhumattakaan tällä tavoin syntyneestä ruokalajista, joka näin valmistaen on erittäin maukas.

Ainekset:


  • 400 gr spagettia
  • 400 gr vähärasvaista naudan jauhelihaa
  • 100 gr parmesaaniraastetta
  • 2 munankeltuaista
  • 2 tlk hyvää tomaattimurskaa (n. 800 gr)
  • 1 iso sipuli
  • 6 valkosipulin kynttä
  • oliiviöljyä
  • n. 0,5 dl punaviinietikaa
  • 1 tl sokeria
  • suolaa
  • rouhittua mustapippuria (tai pippuriseosta)
  • kuivattua oreganoa, basilikaa ja timjamia, vajaa teelusikallinen kutakin

Operaatio:


Leikka sipuli pieniksi kuutioiksi. Kuori valkosipulin kynnet ja viipaloi paperinohuiksi lastuiksi.

Kaada padan pohjalle oliiviöljyä ohueksi kerrokseksi. Lämmitä öljy keskilämmöllä ja hauduttele sipulit läpikuultaviksi. Älä ruskista, äläkä varsinkaan polta! Kärähtänyt valkosipuli on hirveää. Lisää tomaattimurska ja hiukan vettä. Anna kiehahtaa. Mausta suolalla, pippurilla ja sokerilla. Lisää punaviinietikka. Sokeri tasaa hapokkuutta ja viini/viinietikka lisää hapokkuutta, mutta ilman näitä aineksia tomaatin oma aromaattinen hapokkuus jäisi liian latteaksi.

Viinietikan sijaan voi toki käyttää punaviiniä. Viiniä kannattaa laittaa vähän reilummalla kaadolla kuin etikkaa. Jätä kastike kypsymään liedelle miedolla lämmöllä noin puoleksi tunniksi, sekoittele ajoittain. Tavoitteena on paksuhko koostumus, ei kuitenkaan kaurapuuron kaltaista tiheyttä!

Kastikkeen kypsyessä valmistele lihapullat. Riko munat ja erottele keltuainen. Laita keltuaiset kulhoon ja lisää puolet parmesaaniraasteesta. Ota vajaa teelusikallinen kutakin yrttiä, murskaa ne hienompijakoiseksi ja lisää keltuaisten ja parmesaanin joukkoon. Suolaa ja pippuria myös maun mukaan. Sekoita keltuaiset, juusto ja mausteet tasaiseksi tahnaksi. Vaivaa tahna huolella jauhelihan joukkoon. Sekoita taikinaan vielä loput parmesaaniraasteesta. Anna lihapullataikinan vetäytyä hetken.

Pyörittele jauhelihataikinasta pienehköjä pyöryköitä. Parmesaanin ja keltuaisten ansioista pullista tulee aika kiinteitä.

Nosta hieman kastikepadan lämpötilaa ja pudottele pullat varovasti kastikkeen joukkoon. Kun kastike taas kuplii, voit pudottaa lämpötilan takaisin hieman pienemmälle (jos lieden levyjen säätöasteikko on 1 - 6, niin taso 2 on OK). Anna pullien kypsyä kastikkeessa n. 20 - 25 minuuttia.

Keitä pasta paketin ohjeen mukaan. Valuta pasta siivilässä ja pyöräytä pastan joukkoon hieman öljyä jotta spagettinauhat eivät liimaudu möykyksi.

Annostele pasta lautasille, kastiketta ja lihapullia päälle. Jos parmesaania jäi, sirottele annoksen höysteeksi. Italialainen tunnelma!

PS. Spagetti & Lihapullat on tärkeässä osassa myös toisessa ikonisessa elokuvakohtauksessa: "Kaunotar ja Kulkuri"  (Lady and The Tramp, 1955). Suuteluun päättyvä pastanimeskely taitaa muistaakseni olla elokuvan DVD -julkaisun kansikuvana.

Ei kommentteja: