tiistai 3. marraskuuta 2015

Tortilla Espanola

Eli kotoisammin: espanjalainen perunamunakas. Laajasti tunnettu resepti ja usein käyttämäni ohje. Keittokirjoista ja netistä löytyy paljon muunnelmia tästäkin yksinkertaisesta munakkaasta.

Jostain syystä minulle on vaikeaa käyttää samaa nimeä (siis: tortilla) rehevästä espanjalaisesta munakkaasta ja kuivasta pohjois-amerikkalaisesta maissilätystä. Toisaalta, kyllä meillä kotona tiedetään mitä eteen tulee silloin kun sanon valmistavani tortillaa.



Parasta tässä reseptissä on se, että yksinkertaisista ja vähistä aineksista saadaan aikaan maukas ja monikäyttöinen ruokalaji. Selkeiden aineksien käsittelyssä on kuitenkin muutama kärsivällisyyttä vaativa vaihe. Niiden kanssa kannattaa olla huolellinen jotta lopputulos palkitsee.

Ainekset:


  • 5 kananmunaa
  • 4 reilun kokoista perunaa, kiinteä lajike
  • 2 sipulia
  • 6 valkosipulin kynttä
  • 1,5 - 2 dl oliiviöljyä
  • suolaa
  • valkopippuria


Operaatio:

Kuori perunat ja viipaloi n. 3 milliksi siivuiksi. Huuhtele perunaviipaleet huolellisesti kylmässä vedessä. Älä jätä tätä tekemättä, sillä perunoista viipaloidessa irronnut tärkkelys on huudottava pois, jotta se ei anna tunkkaista sivumakua ruokaan. Jätä perunat kuivahtamaan vaikkapa keittöpyyhkeen päälle. Tai ainakin valuta huolellisesti lävikössä.

Kuori ja viipaloi sipulit, puolita ne ja viipaloi puolikkaat erittäin ohuiksi siivuiksi.

Valkosipulin reilua määrää ei kannata pelästyä, maku pyöristyy ja miedontuu hauduttamisen aikana. Vuole valkosipulin kynnet myös erittäin ohuiksi viipaleiksi. Älä missään nimessä murskaa valkosipulin kynsiä puristimella tai muulla vastaavalla luonnottomalla välineellä. Tämä koskee myös muita ruokalajeja. Valkosipuli on herkkä otus ja sitä saa käsitellä vain terävällä veitsellä.

Ota esiin paras (ja isoin) pinnoitettu paistinpannusi. Mielellään n. 28 senttinen halkaisijaltaan. Pannu liedelle kohtalaiselle lämmölle, ei kuitenkaan täysille. Kaada pannuun oliiviöljyä reilusti ja anna öljyn lämmetä hetken. Espanjalainen oliiviöljy sopii tietysti parhaiten, mutta en ole koskaan tätä pilannut käyttämällä italialaista tai kreikkalaista öljyä. Riittää kun öljy on laadukasta kamaa.

Kaada pannulle valutetut (tai muuten pintakuivatut) perunaviipaleet. Sekoittele usein, jotta perunat eivät ruskistu. Tavoitteena on, että perunaviipaleet ikäänkuin hautuvat öljyn lämmössä lempeästi kypsiksi. Kun perunat ovat hautuneet kymmenisen minuuttia, lisää molemmat sipulilajit ja jatka hauduttelua. Valmista on silloin kun perunaviipaleet alkavat hieman hajota. Tähän menee vielä toinen kymmenminuuttinen, tai vähän yli. Loppuvaiheessa perunoita voi vielä hajottaa puulastalla pienemmiksi paloiksi. Ei kuitenkaan ihan muusiksi.

Perunoiden ja sipulien kypsyessä riko munat kulhoon. Sekoita munien rakenne rikki, lisää pari-kolme ruokalusikallista vettä ja mausta munakasseos suolalla ja valkopippurilla.

Valuta varovasti pannulta suurin osa öljystä johonkin kipppoon. Kaada kypsä peruna-sipulipaistos munakasseoksen joukoon. Sekoita aineksia varovasti niin että munakasseos jakaantuu tasaisesti perunoiden ja sipulien joukkoon.

Palauta hieman öljyä pannulle ja kaada munakasseos paistumaan. Paista keskilämmöllä vajaa 10 minuuttia. Nostele munakasta kypsymisen aikana reunoilta nähdäksesi milloin pohja alkaa ruskistua.

Nyt seuraa vaikea vaihe: munakas täytyisi saada käännetyksi kokonaisena. Parhaiten tämä onnistuu ison lautasen tai ison kattilankannen avustuksella. Itselläni on sellainen tosi iso, n. 30 senttinen, yleismallinen peltinen reijitetty kansi, jota käytän paistinpannujen ja patojen päällä rasvaroiskeilta suojautumiseen. Olipa väline mikä hyvänsä, kallista pannua ja anna munakkaan liukua lautaselle (tms.) paistopuoli alaspäin. Sitten vain rohkeasti pannu ja lautanen käsiin sopivaan kulmaan toisiinsa nähden ja kumoa munakas takaisin pannuun raaka pintapuoli alaspäin paistumaan. Pahimmassa tapauksessa kaikki kamat ovat lattialla ja ruoka on haettava McD:stä. Tai sitten munakas hajoaa pieniksi paloiksi pannulle ja ruokana on espanjalaista munakokkelia.

Jos homma onnistui, anna munakkaan paistua vielä vajaa viisi minuuttia. Siirrä sitten pannu pois liedeltä ja anna munakkaan jäähtyä kädenlämpöiseksi ennen tarjoilua. Tässä vaiheessa munakas kiinteytyy vielä lisää, joten siitä voi leikata mukavia paloja lautaselle. Lisänä voi tarjota melkeimpä mitä vain, tilaisuuden luonteen mukaan. Yleensä suosin yksinkertaista salaattia.

Tämä on tosiaan monikäyttöinen ruokalaji. Esimerkki: anna jäähtyä täysin, laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai vaikka yön ajaksi. Leikkaa pieniksi paloiksi ja tarjoa tapaksien tapaan. Tai leivän kanssa. Tai vaikka mitä!

Ei kommentteja: