keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Kinkkukiusaus

Kinkkukiusaus jäi perheen ruokavaliosta pois muutama vuosi sitten. En muista miksi. Taisin joskus epäonnistua tätä kokkaillessani ja suutuin itselleni. Ehkä myös siksi, että en pidä peruna-sipulipakasteiden kanssa säätämisestä. Muutenkaan en välitä puolivalmisteista.

Nyt teki mieli kunnollista, itsetehtyä kinkkukiusausta. Jälleen hieman muunneltuna, tietysti. Ajattelin syventää makua muilla juureksilla. Kuitenkin niin, että peruna on pääosassa. Kotona oli valmiiksi lanttua ja porkkanaa joten näitä joukkoon! Joskus voisi kokeilla myös perunan kaverina pientä määrää palsternakkaa ja/tai juuriselleriä.

Ainekset:


  • 400 gr pala hyvää, kypsää palvikinkkua
  • 8 isoa perunaa
  • 2 isoa porkkanaa
  • pienen nyrkin kokoinen pala lanttua
  • 2 sipulia
  • 4 dl kermaa
  • 150 gr Emmental juustoraastetta
  • suolaa
  • mustapippuria
  • voita
  • (puolikas kasvisliemikuutio + vettä)

Operaatio:

Kuori juurekset. Leikkaa perunat, porkkanat ja lantut ohuiksi suikaleiksi. Tulitikun malliset ovat OK.  Helpoiten suikalointi sujuu jos käytössä on kelvollinen mandoliini. Siis sellainen keittiöväline, ei soitin. Itselläni on halpa, Claes Ohlssonilta hankittu moniosainen muovirunkoinen systeemi - huono! Mutta tästä lisää myöhemmin eri tarinassa...

Siirrä perunasuikaleet siivilään ja huutele runsaalla kylmällä vedellä. Lanttu- ja porkkanatikkuja ei tarvitse huuhdella.

Silppua sipuli pienehköksi kuutioiksi. Leikkaa palvikinkku myös tulitikkumaisiksi suikaleiksi.

Hauduta sipulisilppua hetkinen reilussa voissa paistinpannulla. Tällä kertaa freesasin lanttu- ja porkkanatikkuja sipulien kanssa pannulla. Tämä hieman nopeuttaa niiden kypsymistä uunissa perunoiden kanssa. Ei siis välttämätön vaihe.

Voitele isohko uunipata voilla ja ala rankentamaan kiusausta. Ensin pohjalle perunatikkuja sitten sipulia ja muita juureksia. Väliin kinkkusuikaleet. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sitten uusi kierros. Rakentele tällä tavoin niin kauan kuin aineksia riittää. Päällimmäiseksi perunasuikaleita.

Kiehauta pari desiä vettä ja liuota veteen puolikas kasvisliemikuutio. Sekoita näin saatuun liemeen n. 3 dl kermaa. Kaada kasvisliemi-kermaseos pataan. Myös pelkällä kermalla onnistuu hyvin.

Kypsymisaikaan vaikuttaa melkoisesti uunipadan tai vuoan malli. Itselläni on sellainen perinteinen n. 3 litrainen Arabian Kokki -pata, joka on muodoltaan korkeahko. Tämä vaati pidemmän haudutteluajan kuin matala, laakea uunivuoka.

Pata 200 asteiseen uuniin noin 30 - 40 minuutiksi. Kyttäile ahkerasti uunia jotta vältyt siltä että kerma kuohuu padasta uunin pohjalle.

Ota pata uunista ja lisää pinnalle juustoraaste. Jos näyttää siltä, että liemi on imeytynyt juureksiin täysin, lisää hieman kermaa pataan. Laske uunin lämpötilaa n. 150 asteeseen ja palauta pata uuniin. Jälleen uunitusta reilu puolisen tuntia. Tässä ajassa juusto saa hieman väriä. Ota pata uunista ja laita kansi päälle. Anna vetäytyä vartin verran ennen ruokailua. Tässä vaiheessa liemi imeytyy paremmin juureksiin ja ruoka saa mukavan rakenteen.

Etikkasäilykkeitä kaveriksi lautaselle.

Ei kommentteja: