perjantai 18. maaliskuuta 2016

Perunarieskat - perinneleivonnaisia!

Muistan hämärästi että kotona joskus muori teki perunarieskoja. Ne syötiin läpiminä, runsaan voisulan kiillottamina. Mutta silloin ei käytetty leikkeleitä lisukkeina. Olikohan syynä “köyhyys” vai joku mulle käsittämätön traditio?

Jostakin syystä tämä tuli mieleen kun aterialta jäi iso kasa perunamuusia syömättä. Aivot toimivat oudosti. Resepti on hyvin yksinkertainen ja lopputulos maukas. Näin se sujui tällä kertaa:


Ainekset:


  • n. 6 dl valmista perunamuusia 
  • n. 3.5 dl vehnäjauhoa
  • n. kourallinen puurohiutaleita
  • 1 muna
  • maitoa, muutama tilkka
  • voisulaa, pari-kolme ruokalusikallista taikinaan. Runsaasti voiteluun
  • suolaa
  • valkopippuria, hyvin vähän

Operaatio:    


Ensin muutama kommentti. Jauhojen käyttö, niiden määrä ja laatu, jakavat mielipiteitä niin että niistä saisi oppiriidan milloin tahansa. Jos kiinnostut variaatiosta, niin nettiä troolaamalla saat vaihtoehtoja niin paljon että selkeys katoaa. Itse tyydyin ihan tavallisiin vehnäjauhoihin ja niitä täydensin kourallisella neljän viljan Nalle -puurohiutaleilla. Toimi ainakin minulla.
 
No niin. Sekoita jauhot (ja hiutaleet) perunamuusiin. Itse rouhin hiutaleita kourassani hieman hienojakoisemmaksi. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Valkopippuri ei ole pakollinen, mutta ihan pieni määrä antaa makuun syvyyttä. Lisää muna ja voisula. Sekoittele. Ohenna tarvittaessa maidolla. Oman kokemukseni mukaan ohennusta tarvitaan. Taikinasta tulee karkeahko, hieman käsiin tarttuva massa.

Laita leivinpaperiarkki uunipellille. Lätki taikinaa käsin tai kauhalla sopiviksi kasoiksi, tästä määrästä tulee 8 - 10 pienen kämmenen kokoista rieskaa. Tasoittele taikina melko litteäksi.

Tuikkaa 250 asteiseen uunin. Paista n. 25 minuuttia.

Ota pois uunista ja voitele heti runsaalla voisulalla.

Anna jäähtyä hetki - syö pois mieleisien leikkeleiden kanssa. Palvikinkku toimii mahtavasti.

Ensikokeilun jälkeen olen tehtyt pottumuusia ihan käsittämättömän ison setin aterialle. Näin varmistuu se, että seuraavana päivänä saa näitä rieskoja!

Ei kommentteja: