lauantai 23. tammikuuta 2016

Aurajuustokiusaus

Tässäpä hieno ja aromikas ruoka. Ja vielä täysin kasvisruoka. Tosin ei mene läpi vegaani-ihmisille, sillä homma perustuu juuston, kerman ja voin tehoon. Perunan lisäksi siis. Pois rajautuvat täten myös rasvan ja hiilareiden kammoajat. Ja kiireiset kokkaajat. Mutta meille muille silkkaa herkkua.

Ainekset:

  • Reilu kilo perunoita, joku yleislajike on ihan OK
  • n. 300 gr Aurajuustoa (noin puolitoista paketillista)
  • Voita
  • 3 dl kermaa
  • 2 dl vettä
  • (jauhettua valkopippuria)

Operaatio:

Kuori perunat ja leikaa ne tulitikkumaisiksi suikaleiksi, n. 3 milliä kanttiinsa. Tai jotain sinnepäin. Pelkällä veitsellä tämä on aikalailla pitkäveteistä puuhaa, joten käytä mandoliinia tai muuta sopivaa vihannesleikkuria.

Huuhtele perunasuikaleet lävikössä kylmällä vedellä huolellisesti ja anna kuivahtaa hetken aikaa. Murustele Aurajuusto.

Paista pannulla perunasuikaleita pienissä erissä reilussa voissa niin että suikaleet muuttuvat hieman läpikuultaviksi ja raukeiksi. Kokemukseni mukaan tällainen perunamäärä vaatii 3 - 4 paistoerää jotta homma käy sujuvasti. Kerralla niitä ei saa sopimaan minkäälaiseen kotikäyttöiseen paistinpannuun. Erissä paistaminen on myös nopeampaa ja tuottaa tasalaatuisemman kypsyyden.

Laita perunat uunivuokaan ja levittele perunakerrosten väliin murennettu Aurajuusto tasaisesti. Jätä ohut kerros perunaa päällimmäiseksi. Sekoita kerma ja vesi ja kaada seos vuokaan.

Tähän ruokaan ei käytetä suolaa! Aurajuusto antaa riittävästi suolaisuutta ja makua, lisätty suola vain pilaisi hienon aromin. Ihan pieni määrä jauhettua valkopippuria sopii makuun, mutta ei ole välttämätön. Jos käytät pippuria, lisää sitä hivenen mukaan kerrosten väliin.

Pane kansi perunavuoan päälle ja laita 200 asteiseksi lämmitettyyn uuniin. Anna paistua 45 minuuttia. Pudota sen jälkeen uunin lämpö 150 asteeseen ja paistele vielä 30 minuuttia. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista ilman kantta vielä toiset 30 minuuttia. Tässä vaiheessa paistoksen pinta alkaa hivenen ruskistua ja perunat ovat sopivan kypsiä.

Anna hieman jäähtyä ennen tarjoilua, jotta maut tasaantuvat ja mahdollinen jäljelle jäänyt kosteys imeytyy paistokseen.

Ei välttämättä vaadi mitään liharuokaa rinnalleen. Viimeksi söimme tätä keitetyn parsakaalin ja keitettyjen, voilla ja rakuunalla aateloitujen porkkanalohkojen kanssa. Kyllä maistui. Mutta toimii yhtä loistavasti myös naudan ulkofilepihvin seuralaisena. Ja vaikkapa possun kasslerin kaverina.

Ei kommentteja: