torstai 1. lokakuuta 2009

Makkarastroganoff

Taisi olla eilen aamulla kun mulla oli poikkeuksellisesti telkkari auki. Sattumalta huomasin kun tv-kokki Sami Garam teki makkarastroganoffia. Makkarastroganoff on mulle "pyhä" resepti joten katselin kriittisesti Garamin touhuja. Jonkinlainen tolkku kundilla tuntui olevan, mutta siinä vaiheessa mentiin pieleen kun kriittisin raaka-aine oli nakit!
Tuosta sain aiheen muistella omia tekeleitäni. Olen aina noudattanut Hese Hyvärisen "Läskiksi meni raavas mies" -kirjan reseptiä melko orjallisesti ja aina on syntynyt mainio ruoka. Ainesten määrät ovat minun kokemukseni pohjalta syntyneitä arvioita, tyylilleen uskollisena Hyvärinen ei määriä kirjoissaan anna.

  • Makkaraa (HK:n sininen lenkki)
  • n. 2 rkl Dijon sinappia
  • n .2 rkl Tomaattipyrettä
  • 1 iso sipulia
  • n. ½ ltr Lihalientä
  • n . 3 rkl Vehnäjauhoja
  • 1 prk (120 gr) Smetanaa
  • 1 - 2 kpl Venäläistä suolakurkkua

Tämä valmistusohje (lainausmerkkien sisällä) on suora lainaus tuosta em. kirjasta. Halusin kirjata sen tähän ihan vaan esimerkiksi siitä, että noinkin lyhyeen tekstiin Hyvärinen lataa fiilistä joka ainakin minut saa hymyilemään ja innostumaan ruokapuuhista.

"Hauduta voissa laakea-pohjaisessa kasarissa hienoksi hakattua sipulia, pippuria ja laakerinlehteä, lisää jauhot ja anna tekeytyä hetki. Kiskaise kasariin sinappia ja pyrettä, oikeat tai paremminkin mieleiset suhteet löytyvät muutaman kokeilun jalkeen. Sekoita joukkoon kuuma, mieto lihaliemi ja täryyttele kypsäksi. Ruskista viipaloidut makkarat kevyesti, laita toiseen kattilaan ja siivilöi kastike päälle. Hauduta pari minuuttia, pehmennä makua tarvittaessa smetanalla. Suolakurkut lisukkeina ovat mukavia: janottaa enemmän. Olutta. Myos keitinperunoita, ne passaavat muhennosta paremmin."

Pari juttua itse muutan tuosta valmistusohjeesta: smetanaa laitan joka tapauksessa, vaikka tuossa ohjeessa mainitaankin että tarvittaessa. Samoin suolakurkun kanssa; lisään venäläisen suolakurkun pieninä kuutioina aina lopuksi stroganoffiin vain hetkeä ennen tarjoilua. Toki niitä voi olla tarjolla myös lisukkeena.

Tästä on muodostunut meille perheen klassikko.

Ei kommentteja: