keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Syksyinen juurespata

 Suoraan asiaan, syysruokaa parhaimmillaan.

Ainekset:
  • Reilu 1 kg naudan ulko- tai sisäpaistia
  • Voita
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl mustapippuria
  • 7-8 dl vettä
  • 1 lihaliemikuutio
  • 5 kpl (n. 600g)sipulia
  • 2-3 valkosipulin kynttä
  • 500 g porkkanoita
  • 1 -2 (200 g) palsternakkaa
  • pala (150 g) juuriselleriä
  • pala (300 g) lanttua
  • Ruukku persiljaa
  • (n. 1/2 dl tomaattisosetta)
  • (1 rkl maizenaa tms suurustetta)

Operaatio:

Poista kalvot paistista ja leikkaa reiluiksi kuutioisi (n. 5x5 cm).
Ruskista liha voissa muutamassa erässä. Siirrä lihakuutiot n. 4 litran kannelliseen kattilaan tai pataan. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää vesi ja lihaliemikuutio. Anna kiehua n. pari tuntia hiljaa kannen alla.
Kuori sillä aikaa sipulit ja juurekset. Lisää sipulit puolikkaiksi leikattuina pataan. Puolita porkkanat ja lisaa pataan. Leikkaa loput juurekset kuutioiksi ja lisää nekin pataan. Anna kiehua kannen alla vielä n. 45 min. Loppuvaiheessa lisää pienehköksi silputtu persilja. Tarkista lihan ja kasvisten kypsyys, jatka tarvittaessa kypsentämistä, lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.

Kun liha ja kasvikset ovat kypsiä, anna vetäytä hetki ja tarjoile lisäksi keitettyjä perunoita ja etikkasäilykkeitä (kurkkuja, punajuurta)

Nyt karppaillessa jätetään tuo perunaosuus pois. Sen sijaan juurespata suurustetaan tomaattisoseella (siis pyreellä, ei ketsuppia) ja sopivalla määrällä maizenaa (n. 1 - 2 rkl nesteen määrästä riippuen). Näin saadaan aikaan "gulashi -tyyppinen" kokonaisuus. Syödään muhennoksen tai paksun keiton tapaan lusikalla syviltä lautasilta.

Seuraavana päivänä uudelleen lämmitetty ruoka on - jos mahdollista - vieläkin parempaa!

Ei kommentteja: