torstai 1. syyskuuta 2011

(Talvinen) Sipuliherkku


Tämä ohje on otettu jostakin Mysi Lahtisen kirjasta tai lehtiartikkelista vuosia sitten, mutta viimeaikoina olen hieman säätänyt reseptiä. Erinomaisen maukasta. Ja sopii sääntöjä venyttäen tähän tämän syksyn karppausteemaan. Aivan uskomattoman hyvää esimerkiksi lihamurekkeen, jauhelihapihvien tai ulkofilepihvien lisukkeena. Tuo "talvinen sipuliherkku" on Mysin alkuperäinen nimi tälle ruualle. Maistuu toki muuhunkin vuodenaikaan, erityisesti näin syksyllä kun laadukkaita sipuleja saa edullisesti. Valmistus on aika monivaiheinen kun tarvitaan liettä keittämiseen ja paistamiseen ja uunia hauduttamiseen. Mutta lopputulos palkitsee. 


Ainekset:
  • 12 - 16 pienehköä sipulia 
  • 8 dl laimeaa kanalientä (1 kuutio) 
  • 1 –2 timjamin oksaa tai 1 – 2 tl kuivattua timjamia 
  • 2 laakerinlehteä 
  • 4 - 6 maustepippuria
  • 2 rkl voita 
  • 1 rkl hunajaa 
  • 1 dl sipulien keitinlientä 
  • 1dl kermaa
  • 150 gr sinihomejuustoa 

Valmistus: 

Kuori sipulit niin että kanta jää paikoilleen. Tämä takaa sen että sipulit pysyvät kuosissaan. Jos kannan leikkaa pois, keitettäessä sipulin sisäosat pursuvat ulos. Ei hyvä.

Valmista kanaliemi, lisää yrtit (timjami ja laakerinlehti) ja pippurit. Keitä kokonaisia kuorittuja sipuleita liemessä hiljaisella tulella kannen alla n. 10 - 15 min.

Valuta sipulit ja säästä keittoliemi.

Sulata paistinpannulla voi ja hunaja ja paista sipuleita seoksessa niin että sipulit hieman värittyvät. Tässä vaiheessa kannattaa olla koko ajan lieden äärellä. Voi-hunajaseos palaa helposti ja sipulit saavat kitkerän aromin pintaansa. Siis ihan varovainen paisto ettei mene piloille koko homma.

Voitele sopivankokoinen uunivuoka ja aseta sipulit siihen. Kaada paistinpannulta hunajavoi sipulien päälle.

Kuumenna desi sipulien keitinlientä ja desi kermaa ja sulata sinihomejuusto nesteeseen. Anna kiehua kasaan hieman. Kaada seos sipulien päälle. Pane vuoka 200 –asteiseen uuniin n. 15 minuutiksi. Alenna sitten lämpö 175 –asteeseen ja valele sipuleja vuoassa olevalla liemellä. Kypsennä n. 30 minuuttia. Jatka valelua ajoittain.

Anna jäähtyä/vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Ei kommentteja: