maanantai 18. tammikuuta 2016

Luumukermahyytelö

Joulukin meni ohi jo kuukausi sitten. Kahden hengen aikuistaloudessa joulu ei suuremmalti eroa normiviikonlopusta. Muutenkin joulu ruokajuhlana on menettänyt vähitellen merkitystään perheessämme viimeisen 10 vuoden aikana ja erityisesti lasten aikuistuttua.

Perinteiset joulueväät ovat raskaita ja niitä ei oikein kannata tehdä pieniä annoksia. Eineslaatikoita en suostu syömään. Palan perinteistä kinkkua voi toki ostaa kypsänä.

Mutta jouluteemainen jälkiruoka sentään kuuluu asiaan. Luumukermahyytelö on maukas, raikas ja silti jouluisen raskas jälkiruokaherkku. Lisäksi se on helppo valmistaa.

Ainekset:


  • 5 dl kermaa
  • 250 gr kuivattuja luumuja
  • 5 liivatelehteä
  • 3 tl vaniljasokeria (tai vastaava määrä vaniljauutetta pullosta)
  • 2-3 rkl sokeria
  • 4 cl tummaa rommia
  • 2 cl sitruunamehua
  • vettä

Operaatio:

Toki tässäkin voisi oikoa ja käyttää valmista luumusosetta jota joulunaikaan markettien hyllyt notkuvat. Mutta jotakin haastetta hommassa on kuitenkin oltava, joten luumuhilloke keitellään itse. Sitä paitsi jälkiruuan koostumuksesta tulee kiinnostavampaa kun siinä on pieniä luumupaloja sattumina joukossa.

Silppua kuivatut luumut veitsellä tai saksilla vajaa puolisenttisiksi kuutioiksi. Kasari tulelle ja luumusilppu sekä n. desi vettä kasariin. Hauduttele miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia, lisää sokeria maun mukaan, ehkä 2-3 ruokalusikallista. Lisää vettä varovasti jos näyttää että seos on liian jähmeää. Edelleen 10 minuuttia kypsentämällä aihiosta alkaa syntyä luumuhilloketta. Kaada joukkoon pari ruokalusikallista sitruunamehua ja rommi. Hauduta edelleen hetki niin että rommi imeytyy hillokkeeseen ja alkoholi haihtuu (mutta maku jää). Anna hillokkeen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. (Myöhempiin koristelutarkoituksiin hillokkeesta kannattaa siirtää sivuun sen paksua lientä muutama lusikallinen.)

Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta se vaniljasokerilla tai -uutteella. Liota liivatelehdet paketin ohjeen mukaan kylmässä vedessä ja liuota ne sitten tilkkaan kuumaa vettä. Sekoita kermavaahto, luumuhilloke ja liivateliuos varovasti keskenään. Kaada seos tarjoiluastiaan.

Tässä vaiheessa voi hieman koristella, jos siltä tuntuu. Tee lusikalla tai jotenkin hyytelön pintaan kaksi sisäkkäistä ohutta rinkiä säästämästäsi luumuhillokkeen liemestä. Vedä veitsen kärjellä hyytelön pintaan keskeltä aloittaen 5 - 6 säteittäistä vetoa niin että vedot risteävät tummien liemikehien kanssa ja pintaan muodostuu nätit kuviot. Tuikkaa hyytelökulho viileään hyytymään muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään. Tarjolle tuotaessa lisää koristeeksi muutamia (rommissa liotettuja) puolitettuja luumuja.

Syö pois Joulupukkia odotellessa.

Tulipa tässä mieleen, että tällä reseptillä voisi tehdä pääsiäsjälkkärin korvaamalla luumut kuivatuilla aprikooseilla ja rommin Metaxa -brandyllä... Ehkä

Ei kommentteja: