maanantai 18. tammikuuta 2016

Uudenvuoden aaton valkosipuliperunasalaatti

Nämä minun sesonkisidonnaiset reseptijulkaisuni tuppaavat olemaan totaalisen myöhässä. Mutta ompa sitten vajaa vuosi aikaa arvioida reseptin käyttökelpoisuutta seuraavaan sesonkiin. Ja toisaalta, voihan tätä syödä muulloinkin kuin vuodenvaihteessa.

Nyt siis vuorossa uudenvuoden aaton valkosipulinen perunasalaatti. Toki tässä blogissani perunasalaattiohjeita on jo useita, mutta aina variaatiolle tilaa löytyy, perunan ystävä kun olen. En muista mistä tämän reseptin alkuperäinen resepti on minulle tullut. Löysin vanhoista muistiinpanoistani tämän viimesyksynä, otsikkona oli "Seijan perunasalaatti". En kyllä tunne ketään Seijaa, jonka voisin yhdistää tähän asiaan. Muistilappuun oli kirjattu myös ensimäisen kokeilukerran ajankohta - 19. helmikuuta 2000. On tämä niin hyvää, että kannattaa tehdä useammin kuin 15 vuoden välein!

Kiinteät ainekset:

  • 0,6 kg perunoita, keitettynä & kylmänä (esim. Asterix tai muu kiinteä lajike)
  • 2-3 suolakurkkua, Myrttisen valkosipulisuolakurkku sopii parhaiten
  • 1-2 Granny Smith omenaa
  • 1 – 2 sipulia
  • nippu ruohosipulia
  • nippu persiljaa
  • 1 pieni purkki kaprista

Kastikkeen ainekset:

  • vajaa desi öljyä
  • 2 ruokalusikallista punaviinietikkaa
  • 0,5 desiä tomaattipyreetä
  • 1 runsas rkl karkeaa Dijon -sinappia
  • 2 – 4 valkosipulinkynttä
  • suolaa
  • valkopippuria
  • (kuivattua rakuunaa)

Operaatio:

Tee ensi kastike ensin, jotta sen koostumus ja maut tasaantuvat kunnolla. Hakkaa valkosipulin kynnet erittäin hienoksi hakkelukseksi. Sekoita kaikki aineet hyvin keskenään ja laita viileään odottelemaan. Kastikkeesta tulee melko paksua, mutta niin on tarkoituskin!

Kuutio perunat, omenat, kurkut ja sipulit tasakokoisiksi, n. 2-3 senttisiksi kuutioiksi. No OK, sipuli voi olla vähän pienempää... Sipulille voi myös tehdä jäävesi-suola käsittelyn jos ne tuntuvat liian kirpeiltä. Sekoita ainekset hyvin keskenään.

Kaada kastike salaattiin ja sekoita. Lopuksi sekoita hienoksi hakatut maustevihannekset (persilja & ruohosipuli) salaatin joukkoon. Nämä kannattaa tosiaan lisätä viimeiseksi, jotteivat ne pääse liisteröitymään liikaa kastikkeen vaikutuksesta.

Laita jääkaappiin maustumaan muutamaksi tunniksi.

Tämä on erinomaisen maukas ja aromikas vaihtoehto majoneesi/kermaviilipohjaisille perunasalaateille. Kaunis punertava väri vihreiden maustevihannesten pilkuttamana on upea. Toimii hienosti hyvän bratwurstin ja/tai thyringin makkaran seurana.

Ei kommentteja: