lauantai 5. huhtikuuta 2008

Muunnelma: Perunasalaatti

Perunasalaatti
Viimeaikoina mielessä on pyörinyt vain sellaisten ruokien valmistus joissa voi säveltää vapaasti valmistellessa. Perunasalaatistakin on muunnelmia vaikka kuinka paljon ja lähes aina huolella valmistettuna se on oikein hyvää.

Tällaisella koostumuksella tein viimeisimmän perunasalaattini ja perhe oli innoissaan.

Kiinteät aineet:
  • 6 isohkoa perunaa, kiinteähkö lajike (Asterix) toimii parhaiten
  • 2 omenaa, mielellään Jonagold -lajiketta
  • 1 iso sipuli
  • 2 - 3 maustekurkkua

Kastike:

  • 2 dl kermaviiliä
  • 1 tuubi majoneesia
  • 1 pieni purkki kaprista
  • Pari kynttä valkosipulia
  • Pikkulusikallinen Dijon -sinappia
  • Tilliä (kuivattu on tässä ihan OK, mutta tuorettakin saa melkein milloin tahansa)
  • Suolaa
  • Valkopippuria

Perunoiden kiehuessa tee kastike valmiiksi maustumaan. Kaada kermaviili kulhoon ja purista majoneesi joukkoon. Majoneesin määrä on ikäänkuin makuasia, mutta itse suosin n. 60/40 suhdetta kermaviilin voitoksi. Hakkaa yksi ruokalusikallinen kaprista karkeaksi silpuksi ja sama kohtelu valkosipulin kynsille, tosin valkkarit saa olla kyllä hyvin pientä silppua. Lisää kastikkeeseen mausteaineet - mukaanlukien kapris ja valkosipulihakkelus - suola, valkopippuri, tilli ja sinappi. Sekoita hyvin.

Pese perunat ja keitä kuorineen kypsiksi. Jäähdytä pottuja senverran että voit kuoria ne polttamatta sormiasi. Kuutio vielä lämpimät perunat noin sokeripalan kokoisiksi biiteiksi. Kastike imeytyy paremmin lämpimiin tai vähintään haaleisiin perunakuutioihin kuin täysin kylmiin. Ompuista kuoret pois, samankokoisiksi paloiksi kuin perunat. Kurkut pienemmiksi kuutioiksi kuin muut. Sipuli erittäin pieneksi hakattuna. Tässä ohjeessa sipulin on tarkoitus olla mauste eikä suuressa roolissa yhtänä aineksena.

Sekoita kasvikset ja lisää joukoon loput kokonaiset kaprikset. Säästä muutama kapriksen marja koristeeksi valmiin annoksen päälle. Kastike kasvisten joukkoon reippaasti sekoitellen. Tarkoitus on että kastiketta on sen verran että se sitoo ainekset, mutta kuitenkin niin että ainekset eivät huku kastikkeeseen niinkuin joissakin einestuotteissa.

Jääkaappiin maustumaan muutamaksi tunniksi.

Toimii hyvin esimerkiksi kylmien lihaleikkeiden kanssa. Nautimme tätä viimeksi pääsiäismaanantaina edellispäivän possun ulkofileen ja karitsan ulkofileen jämien seurana.

Ei kommentteja: