lauantai 26. huhtikuuta 2008

Yrttiset jauhelihapihvit

Noin puolentoista viikon kuluttua muutamme Pimun kanssa Helsinkiin. Rouva asuu jo siellä uudessa kodissamme. Olen tutkaillut ruokakaappejamme ja totesin että nyt täytyy tyhjennellä mauste- ja kuivamuonavarastojen jämiä käyttämällä ne ruokiin ennen muuttoa. Viikolla tuli mieleen että jokin kreikkalaistyyppinen ateria viikonloppuna olisi paikallaan. Tähän päätökseen vaikuttivat monet seikat; mielen perukoilla pyörii koko ajan pelko siitä että pääsemmekö sittenkään Santorinille tänä kesänä - matka on varattu, hotellinpitäjät jo odottelevat, mutta rahatilanne näyttää karulta.

OK, asiaan. Kaapissa on viimekesänä Santorinilta ostettuja kuivattuja yrttejä ja mausteseoksia ja jääkaapissa puolet isosta, aidosta vuohenmaitofetasta. Siis kyläsalaattia.
Kuivattua minttua ja hieman villitimjamia löytyi myös.

Lidl:stä löysin iso purkin tsatsikia edullisesti kun olin hakemassa
Saskia Quelle -kivennäisvettä. Eiliseltä jäi kypsää basmati riisiä kourallinen.
Ideoin tältä pohjalta yrttiset jauhelihapihvit, kyläsalaatin ja tsatsikin lauantaiateriaksi.

Tein jaukkaripihvejä niin ison annoksen että mulle ja Pimulle riittää vähintään pariksi päiväksi.

  • Reilu kilo nautajauhelihaa
  • 2 sipulia
  • 3 valkosipulin kynttä
  • kolme kananmunan keltuaista
  • n. pari desiä kypsää riisiä
  • kuivattuja yrttejä; oreganoa, minttua, timjamia
  • suolaa (Maldon)
  • mustapippuria, valkopippuria
  • kasvisliemikuutio
  • tilkka vettä
  • pari desiä punkkua
  • voita
  • oliiviöljyä
Ensin sipulit ja valkosipulit pieneksi silpuksi. Pannulle voita ja öljyä jossa sipulisilppu freesataan, lisätään loraus vetttä ja kasvisliemikuutio - annetaan hautua hetki. Jauheliha, munankeltuaiset, freesattu sipuli sekoitetaan taikinaksi. Kuivatut yrtit, suola ja pippurit morttelissa pölyksi.
Mausteet taikinaan ja taas sekoitus.
Pihvitaikina saa vetäytyä sillä aikaa kun punkkupullo (tai laatikko) avataan ja nautitaan lasillinen. Taikina pihveiksi. Voita ja öljyä valurautapannuun.
Pannussa pihveille paistopinta. Asettele pihvit uunipannuun. Valurautapannussa olevaan
runsaaseen voi-öljypseokseen kaadetaan lasillinen punkkua ja keitellään alkoholi hittoon.
Valmis liemi pihvien päälle ja koko satsi uuniin n. 200 asteeseen 20 minuutiksi.
Sillä aikaa tehdään salaatti. Salaatin tekeminen onkin jo toinen juttu.

Ei kommentteja: