perjantai 4. huhtikuuta 2008

Wokki omasta päästä

Vanhempi tytär - sanotaan tässä vaikka Neidiksi - pyysi reseptiä parista mieliruoastaan jota olen vuosien saatossa laittanut. Tulkoon tämäkin jaelluksi tämän blogin kautta.


Kasvikset
2 - 3 porkkanaa
Lanttua , pienen nyrkin kokoinen pala
Pala juuriselleriä
Pieni kesäkurpitsa
Pieni paprika (saat ite päättää värin)
2 sipulia
2 - 4 valkosipulin kynttä
(ruukku tuoretta korianteria )
(teelusikallinen sitruunaruohotahnaa)
Oliiviöljyä, mielellään oliivi- , rypsi- tai auringonkukkaöljy tms. muu peruskamakin käy paremman puutteessa
Soijakastiketta
(Sesamiöljyä)
Suolaa
Mustapippuria

"Kastike", helppo tapa:
Osta kaupasta "Blue Dragon" -merkkinen pussi valmista wok-kastiketta, tähän sopii parhaiten tomaattipohjainen kastike (en muista tarkkaa nimeä, mut löytyy hyvin varustelluista ruokakaupoista) . Tyhjennä pussin sisältö muuten valmiiden kasvisten sekaan ja sekoittele hetki lieden lämmössä.

"Kastike", melkein yhtä helppo tapa:
Hiukan vettä tai kasvislientä (n. 1 dl), loraus soijakastiketta, tilkka tomaattipyreetä, pieni lusikallinen Maizena jauhoa.
Nesteet sekaisin, liuota nesteeseen Maizena ja kaada kypsien wokattujen kasvisten joukkoon ja sekoittele hetki liedellä ennen tarjoilua.

Valmistus:
Pese ja kuori kasvikset, paprikoista siemenet ja valkoinen malto hittoon. Leikkaa kasvikset vähän tulitikkua suuremmiksi tikuiksi. Sipulit leikataan kiinalaiseen tapaan; päät pois, pystysuunnassa kahteen osaan, osat äskeistä leikkuupintaa vastakkaisessa suunnassa viipaleiksi - näin saat kauniita kaarevia suikaleita.
Kuumenna öljytilkka wokkipannussa hyvin kuumaksi. Aloita wokkaaminen kovista kasviksista laji kerrallaan. Kypsennysaika on hyvin lyhyt kasviserää kohden, ehkä pari minuuttia. Tarkoituksena on että kasvissuikaleet ovat juuri ja juuri kypsiä ja tietty rapeus säilyy. Niin, jokaiseen wokkauserään aina uusi öljytilkka pannulle.

Esimerkki kypsennysjärjestyksestä:
Lanttu
Porkkana
Selleri

Siirrä kypsät kasvikset toiseen astiaan sillä välin kun wokkaat uutta erää.

Kovien jälkeen pehmeät vaikkapa tässä järjestyksessä:
Sipuli
Paprika
Kesäkurpitsa
Valkosipuli

Lopuksi yhdistä kaikki kypsät kasvikset wokkipannun ja mausta vähintään suolalla, mustapippurilla ja vähällä soijalla. Lisää kastike. Jos jätät korianterin ja/tai sitruunaruohotahnan pois, niin maku ei ole yhtä itämainen, mutta kelvollinen silti. Korianteria en itse jättäisi pois missään nimessä, mutta mikä hitto minä olen teidän mieltymyksiänne sanelemaan. Loraus sesamiöljyä tekee myös hyvää.

Tarjoile sellaisenaan, suurinälkäisille riisin tai nuudeleiden kanssa.

Tämä on perusohje jota voi muunnella mielitekojen mukaan. Esimerkkejä:
Sitruunaruohotahnan tilalle joko pala tuoretta inkivääriä tai inkiväärijuuritahnaa
Korianterin tilalle punaista basilikaa.
Lantun tilalle naurista.
Paprikan ja/tai kesäkurpitsan voi jättää pois tai korvata vaikkapa tölkitetyillä bambunversoilla ja/tai minimaissilla.
Sipulin tilalle purjoa.

Itseasiassa tämä ruokalaji on filosofialtaan minulle vähän samankaltainen kuin pyttipannu; otetaan sitä mitä on, leikataan pieniksi suikaleiksi, wokataan, maustetaan, syödään.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Neiti kiittää ;) pääsit suosikkeihin :P