sunnuntai 19. huhtikuuta 2009

Lauantain lohiateria

Jo viikolla päätimme Pimun kanssa että viikonloppuna syödään kalaa. Kalaruokaa tulee tehtyä turhan harvoin, osin siksi että Rouva on allerginen, osin laiskuudesta.

Kerran viime kesänä, kun Rouva oli poissa, teimme lohta kerma-valkoviini-katkarapukastikkeella. Päätimme uusia tuon nautinnon vaikka uutta perunaa (lohen paras kaveri) ei ollutkaan saatavilla.

Tätä tarvitaan:

  • Aitoa merilohta ruodottomana fileenä, 500 gr - kahdelle reilu annos!
  • n. 100 gr katkarapuja, pakasteena - täysin valmiina pannulle
  • Tilliä
  • Merisuolaa (Maldon)
  • Valkopippuria jauhettuna
  • n. 3 dl valkoviiniä (chardonnay on hyvä tässä; chileläinen laatikkovinkku käy hyvin!)
  • Kermaa
  • Voita
  • Tilkka öljyä

Näin tehdään:

Laita voi pannulle sulamaan, lisää tilkka neutraalia öljyä (rypsi-?). Anna voi-öljyseoksen lämmetä kunnolla, sitten alkaa olla valmista kun voin vaahtoaminen loppuu ja voi alkaa ruskistua ja tuoksua pähkinäiseltä.

Nyt lohifile lihapuoli alaspäin paistumaan noin 2 minuutiksi.
Käännä lohi ja anna paistua taas pari minuuttia. Lisää pannulle pari desiä valkoviiniä ja anna alkoholin kiehahtaa hittoon. Ehkä noin kolmisen minuuttia. Lisää silputtua tillia vajaa kourallinen. Hetki haudutusta ja sitten desi valkkaria ja kaksi desiä kermaa. Hauduttele heti, ehkä pari minuuttia. Lisää katkat. Taas hetki haudutusta, mutta vain hetki - katkikset sitkistyvät yllättävän nopeasti. Loput tillit koristeeksi ja ruoka tarjolle.

Lisukkeeksi keitettyjä perunoita ja uunitettuja kasviksia joiden ohje seuraa tulee seuraavaksi.

Ei kommentteja: