maanantai 23. helmikuuta 2009

Chili Con Carne

Kävin äsken lounaalla vakioruokalassa. Listalla oli Chili Con Carne. Siispä sitä, vaikka arvasin jo ennakolta elämyksen sisällön. Eihän se mitään Chili Con Carnea ollut, lähinnä hieman normaalia sakeampaa jauhelihakastiketta, jossa uiskenteli muutamia tummia papuja. Chilistä ei ollut minkäänlaista havaintoa.
Ei siinä mitään, ihan syötävä annos. Mutta miksi ihmeessä sitä ei kutsuta jauhelihakastikkeeksi, kun se sitä kumminkin on. Ei perustoimistotyöläinen tai haalariduunari (jollaisista tämän kuppilan vakioväki koostuu) opi mitään uusia makuelämyksiä tällä tavalla. Ei näin!

Originaali Texas -tyylinen CCC ei sisällä papuja, tomaatteja, paprikaa vaan ainoastaa kokolihaa ja chilejä. Näin olen ainakin ymmäränyt. Eipä taida tästäkään ruokalajista löytyä alkuperäistä reseptiä, vaan perinnetiedon muokkaamia variannteja riittää yhtäpaljon kuin kokkejakin.

Tuli oma resepti mieleen tästä aiheesta. Ei oma tekelekään ole mikään huippuluomus, eikä lähelläkään ns. Texas Chiliä, mutta on siinä enemmän makua ja rakennetta kuin yleensä lounasruokaloiden virityksissä. 

Näin se menee:

  • reilut 500 gr paistijauhelihaa
  • 2 tlk valkoisia papuja tomaattikastikkessa (á 400 gr)
  • 2 isoa sipulia
  • 1 iso valkosipuli (8 - 12 kynttä)
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • Suolaa
  • Mustapippuria
  • Kuivattuja yrttejä (oregano, basilika, timjami)
  • Punaisia chilejä maun mukaan, vähintään 2 - 4 kpl tulisuuden asteesta riippuen
  • (Tabascoa tarvittaessa)

Hienonna sipulit melko pieneksi hakkelukseksi. Freesaa sipulisilppua kuivassa kattilassa maltillisella lämmöllä. Tarkoitus on saada sipulien kitkerät aromit höyrystymään polttamatta sipuleja. Eli ole tarkkana ja sekoittele jatkuvasti. Kun ei enää itketä ja sipulit alkavat olla läpikuultavia, lisää hieman öljyä ja jauheliha.
Kun liha alkaa olla kypsää, lisää pieneksi hakatut chilit ja valkosipulinkynnet. Paista hetki jatkuvasti sekoitellen.
Kaada joukkoon paputölkkien sisältö, tomaattipyree ja mausteet. Yrttejä käytän itse aika reilusti. Hienonnan kuivatut yrtit morttelissa melkein pölyksi, näin maut tasaantuvat mukavasti.
Hauduttele n. 15 -  20 minuuttia, tavoitteena on että Chili on paksua ja vahvaa.

Tätä meillä tehdään yleensä krapulapäivän iltana tai kun muuten on aivot narikassa (ts. huikkaa ja leffoja DVD:ltä) ja syödään sivistyneesti olohuoneen sohvalla maaten.

Riisiä ei lisukkeeksi tarvita, pavut antavat riittävästi massaa. Yleensä kuitenkin lisukkeeksi olen väsännyt Rouvani kanssa erityisen salaatin tätä Chiliä täydentämään. En siedä kiinankaalia oikeastaan muuten kuin tässä tarkoituksessa. Chilin lisukesalaatti syntyy näin:

Silputtua kiinankaalia, säilykemaissia, suolakurkkukuutioita ja jalapenoviipaleita sekaisin kulhossa. Helppoa.

Tässä muuten linkki josta pääsee ihastelemaan muita CCC -reseptejä:

Ei kommentteja: