lauantai 21. helmikuuta 2009

Lihamureke

Sikke Sumarin kirjasta "Rakastan ruokaa!" olen löytänyt muutaman omaan tyyliini sopivan reseptin. Yksi niistä on tämä lihamureke, joka Sumarin kirjassa on nimellä "Vanhanajan lihamureke eli färssi".

Viime syksynä Neiti oli viikonloppuvierailulla meillä poikaystävänsä kanssa. Ajattelin tuolloin että paras tehdä tukevaa ruokaa kun nuoria on talossa. Siispä mureketta! Lisukkeena tarjosin lanttu-perunamuusia, joka mielestäni sopii hyvin murekkeen seuralaiseksi.

Kun Neiti nyt tänä viikonloppuna oli meillä käymässä, hän kertoi että vävykandidaatti oli tykännyt kovasti tuosta väsäämästäni murekkeesta. Tässä ensin virallinen ohje, lopuksi sitten oma viilaukseni aiheesta jonka toteutin tuolloin syksyisenä viikonloppuna.

Mureketaikina

  • 800 - 1000 gr nautajauhelihaa
  • ½ dl korppujauhoja
  • 1 ½ dl kermaa
  • 2 dl lihalientä
  • 2 munaa
  • 2 sipulia
  • 2 sellerin vartta (älä jätä tätä pois vaikka mieli tekisi!)
  • suolaa
  • mustapippuria
  • oliiviöljyä

Murekkeen päälle

  • Tomaattipyreetä
  • Vahvaa sinappia
  • Paketti amerikanpekonia

Uunivuokaan murekkeen ympärille

  • 5 porkkanaa kuorittuna ja pilkottuna
  • 10 salottisipulia kuorittuna ja halkaistuna
  • Pieni nippu persiljaa
  • 2 dl lihalientä
  • 1 dl kermaa
  1. Anna korppujauhojen turvota kerman jä jäähtyneen lihaliemen seoksessa n. 15 minuuttia ja lisää sitten munat ja suola ja pippuri .
  2. Kuullota sipulit ja pieneksisilputut sellerinvarret öljyssä ja mausta ne suolalla. Anna jäähtyä hetki.
  3. Sekoita korppujauhoseos, sipulit ja sellerit sekä jauheliha kulhossa . Anna taikinan vetäytyä n. 15 - 30 minuuttia.
  4. Muotoile taikinasta uunivuokaan murekepötkylä ja sivele se tomaatipyreen ja sinapin seoksella. Asettele pekoniviipaleet vinosti murekkeen päälle niin että koko mureke peittyy.
  5. Laita porkkanat ja salottisipulit ja silputtu persilja murekkeen ympärille vuokaan ja kaada lihalientä vihannesten päälle niin että ne melkein peittyvät.
  6. Paista mureketta 200-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Jos lihaliemi tuntuu haihtuvan, lisää sitä paistamisen aikana.
  7. Aivan paistamisen loppuvaiheessa lisää kerma murekkeen ympärille ja anna kiehahtaa hetken.

Anna vetäytä ennen tarjoilua 10 - 15 minuuttia.

Olen tehnyt tällä ohjeella mureketta useasti. Tuona nimenomaisena viikonloppuna kuitenkin tuunasin ohjetta hieman; lisäsin pari murskattua valkosipulin kynttä ja pienen kourallisen silputtuja jalapenoja paistumaan sipulin ja sellerin kanssa. Murekkeen ympärille porkkanoiden ja salottien seuraksi laitoin myös jalapenorenkaita tuomaan lisäpotkua. Ei se sen kummallisempaa ollut!

Ei kommentteja: